Ερώτηση Μαρίας Θεοχάρη για καθυστέρηση των ελέγχων στις κατανομές βιοντίζελ


 Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την καθυστέρηση των ελέγχων για την κατανομή της ετήσιας ποσότητας βιοντίζελ.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Όπως γνωρίζετε, τα βιοκαύσιμα μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Βασικός παράγοντας για την ορθή λειτουργία του συστήματος κατανομής της ετήσιας ποσότητας βιοντίζελ μεταξύ των δικαιούχων επιχειρήσεων παραγωγής του είναι η διαφάνεια και η τήρηση των σχετικών συμβάσεων.

Η έλλειψη ελέγχων, όμως, και η μη έγκαιρη κατάθεση των εξοφλημένων τιμολογίων, μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς εκμετάλλευσης του συστήματος από τις εκάστοτε εταιρίες για κερδοσκοπικούς λόγους, εις βάρος των αγροτών, αλλά και της οικονομίας της χώρας γενικότερα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα που θεσπίστηκε τον Αύγουστο 2010, αποφασίστηκε να γίνεται η κατανομή των ποσοστώσεων με βάση τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν για τις ποσότητες των σπόρων που παρήχθησαν κι όχι βάσει των στρεμμάτων που αναγράφονται στις συμβάσεις. Ήδη από τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το σύστημα των δηλώσεων, και έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα για την διασταύρωση των δηλώσεων με τις αιτήσεις των βιομηχανιών, όμως ο έλεγχος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει έγκαιρα η κατανομή της ποσόστωσης.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των υγειών βιομηχανιών, που έχουν παραδώσει τα τιμολόγια εντός της προθεσμίας, αφού ορισμένες εταιρίες έχουν παραδόσει περισσότερες ποσότητες από αυτές που δικαιούνται, και λόγω της μη έγκυρης διεξαγωγής του ελέγχου δεν προχωρά η αφαίρεση ποσοτήτων από αυτές και η προσκύρωσή τους σε άλλες, γεγονός που σημαίνει σημαντικές απώλειες για τις νομίμως λειτουργούσες βιομηχανίες, με παράλληλα κέρδη για όσες παρανόμησαν.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  • 1. Πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τιμολογίων, δεδομένης της λήξης της περιόδου κατανομής στις 30 Ιουνίου;
  • 2. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την καθυστέρηση των ελέγχων, με την παραγωγή σπόρων που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ποσότητες;»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Έγκαιρη και δίκαιη καταβολή αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς»
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Με νομοσχέδιο “μαμούθ” καταργούνται η ανεξάρτητη λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ.α»