Ειδήσεις

Ερώτηση του Κώστα Τσιάρα στη Βουλή για τη ΔΕΗ


Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη  κατέθεσε ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας με αφορμή τις σοβαρές αιχμές κατά των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που άφησε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 20 συνολικά Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνεται πως «o διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις της Επιχείρησης σε συγκεκριμένες αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες του νυν και του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας» κάνοντας λόγο για ζημιά που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι Ερωτώντες Βουλευτές επικαλούνται την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης σε κυριακάτικη εφημερίδα σύμφωνα με τηνοποία οι έκτακτες δαπάνες της ΔΕΗ το 2015-2018 ανήλθαν σε € 1.200 εκατ. περίπου.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που διόγκωσαν τα βάρη της Επιχείρησης. Ανέφεραν, μάλιστα, μεταξύ άλλων την απόφαση του νυν υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη για την κάλυψη τους ελλείμματος για τις ΑΠΕ ύψους  574 εκατ. ευρώ,  τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ315 εκατ. ευρώ, καθώς και την πολύκροτη υπόθεση ENERGA -HELLASPOWER ύψους 128 εκατ.

«Με όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κατηγορεί εμμέσως τους κ. Σταθάκη και Σκουρλέτη ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια της ΔΕΗπου μέσα σε τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2018, έχει εξελιχθεί από μια ισχυρή, κερδοφόρα και βιώσιμη εταιρεία, σε μια επιχείρηση «φάντασμα» με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αβέβαιο μέλλον», σημειώνουν οι ερωτώντες Βουλευτές. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως «επιλέγει να κλείσει τα μάτια μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα και συνεχίζει να παρακολουθεί μοιρολατρικά την περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΗ, χωρίς να παραθέτει κάποιο σχέδιο διάσωσης».

«Ο κ. Σταθάκης οφείλει σε κάθε περίπτωση να απαντήσει εάν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της εταιρείας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οδηγώντας την εταιρεία σε ζημιές. Ακόμη περισσότερο -και επειδή τυχόν μια κατάρρευση της ΔΕΗ θα παρασύρει μαζί της και το σύνολο της οικονομίας- οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών καιτου δημόσιου και να μπει επιτέλους φρένο στη διαρκή απαξίωση της ΔΕΗ» καταλήγουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθρο Εκπαίδευση και ένταξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Επόμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη σε σχολικές μονάδες της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας