Ειδήσεις

Ερώτηση Τσιάρα για την ενδεχόμενη κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων


«Αν προτίθεται να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις, που διεξάγονται τις ημέρες των εθνικών εορτών και να κάνει το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι σήμερα», ζητά να πληροφορηθεί ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, με ερώτησή του προς τον υπουργό παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη, την οποία συνυπέγραψε μαζί με ακόμα έντεκα βουλευτές της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «απορίες και προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ (όπως η ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑτος 30.03.2016) σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης αποφάσισε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, κατά τις εθνικές επετείους, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου 2016, καθώς και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι έως σήμερα. Μάλιστα, η απόφαση του κ. υπουργού για την κατάργηση των παρελάσεων αποδίδεται στην πεποίθησή του ότι πρόκειται για θεσμό ‘‘αναχρονιστικό, κατάλοιπο του μεταξικού καθεστώτος’’.».

Οι βουλευτέςτης ΝΔ επισημαίνουν, ωστόσο, στην ερώτησή τους, πως «όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις, η απότιση φόρου τιμής των μαθητριών και μαθητών στις λαμπρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας -χάριν των οποίων ο ελληνισμός σήμερα απολαμβάνει το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας- συνιστά ακραία ιδεοληψία να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, οι ημέρες αυτές και οι παρελάσεις των μαθητών έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως ημέρες πανηγυρικές και ως εκδηλώσεις ελπίδας και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Η αντίθεση στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων είναι μια στενόμυαλη προσέγγιση, και είναι αυτή που διέπεται από αναχρονιστικές αντιλήψεις, που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι απόψεις αυτές, όμως, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αντιλήψεις και τα πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας και η επιβολή τους συνιστά επίδειξη αυταρχικής νοοτροπίας».

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό, αν δεν λάβει χαρακτήρα θρησκειολογίας (Καθημερινή 12.03.2016), τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τονίζουν, πως «θα πρόκειται για απόφαση που προφανώς αντίκειται στις κείμενες συνταγματικές διατάξεις. Και σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση από τον υπουργό Παιδείας γίνεται με τρόπο επιπόλαιο και λανθασμένο, που θα δημιουργήσει άκαιρες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις».

Την ερώτηση, εκτός από τον κ. Τσιάρα, υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Λαρίσης κ. ΜάξιμοςΧαρακόπουλος, Β΄ Αθηνών κ. Άννα Καραμανλή, Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πιερίας κ. Κώστας Κουκοδήμος, Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, Α΄ Πειραιώς & νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος, Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου και Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας.

Προηγούμενο άρθρο Αύριο Σάββατο η έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του αναπληρωτή Συνηγόρου του Πολίτη στο Δήμο Καρδίτσας