Ειδήσεις

Ερώτηση Τσιάρα για την πιθανή δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην Καρδίτσα


Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, ζητά να μάθει εάν σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Σχολή της Αστυνομίας στην Καρδίτσα και ποια είναι η συνολική μελέτη για την λειτουργία του.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μεγάλες απορίες, ανησυχία και ερωτηματικά στους πολίτες της Καρδίτσας δημιουργούν οι πληροφορίες για την δημιουργία κέντρου για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Σχολή της Αστυνομίας στην Καρδίτσα. Η πρόταση αυτή εμπεριέχεται, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, που αναπαράχθηκε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο χωρίς να διαψευστεί έως τώρα, στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα και το οποίο έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πολιτικές αστοχίες και οι διαρκείς αυτοσχεδιασμοί της Κυβέρνησης στο  ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού δημιούργησαν μια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου στην χώρα. Μια κρίση την οποία προς το παρόν αδυνατεί να την διαχειριστεί στοιχειωδώς αποτελεσματικά. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά οι εικόνες ντροπής, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τους διάσπαρτους μετανάστες στην Αθήνα και σε όλη την διαδρομή μέχρι τα σύνορα, επιλέγεται η ατελέσφορη λύση του διασκορπισμού του προβλήματος σε όλη την χώρα.

Η τοπική μας κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν διέπεται από ρατσιστικές αντιλήψεις. Πιστεύουμε, μάλιστα, πως οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Θα πρέπει, όμως, εδώ να σας ενημερώσουμε, πως το κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας βρίσκεται εντός του οικιστικού πεδίου της πόλης της Καρδίτσας, πολύ κοντά σε κατοικίες πολιτών και σχολεία της περιοχής και δεν ανταποκρίνεται στα χιλιομετρικά κριτήρια που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήτοι χώροι σε μικρή απόσταση (10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού) κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης.

Η επικείμενη, επομένως, συσσώρευση τόσων ανθρώπων, με ασαφές μέλλον και σε συνθήκες αβεβαιότητας, έχουμε ήδη παρατηρήσει, πως δημιουργούν σκηνές εντάσεων μεταξύ τους και με τις δυνάμεις φύλαξης, αλλά και εστίες παραβατικότητας από επιτήδειους, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπισίας τους. Η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου και η επιτυχής λειτουργία υποδομών διαβίωσης είναι επομένως και μια άνευ προηγουμένου απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η εγκατάσταση τόσων ανθρώπων να μην επηρεάσει την κανονικότητα της ζωής στην πόλη της Καρδίτσας. Και σε αυτό στην μονή περίπτωση, που δεν θα γίνει κατορθωτή η εξεύρεση μιας διαφορετικής λύσης, ώστε να αποφευχθεί η λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας στην Σχολή της Αστυνομίας.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. Επιβεβαιώνετε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργηθεί Κέντρου Φιλοξενίας στην Σχολή της Αστυνομίας Καρδίτσας;
  2. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος απέχει περισσότερο από την συμφωνηθείσα απόσταση των 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, στην ευρεία σύσκεψη που προηγήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές και γιατί απορρίφθηκαν;
  3. Έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς και αυτοδιοικητικές αρχές; Έχει ζητηθεί η προηγουμένη γνώμη τους; Ποια η άποψη της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καρδίτσας;
  4. Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας και από πού θα προέλθουν οι σχετικοί πόροι;
  5. Σε περίπτωση λειτουργία του Κέντρου, πόσους μετανάστες πρόκειται να φιλοξενήσει και για πόσο χρόνο θα παραμένουν εκεί; Προς τα πού και με ποιο τρόπο θα διοχετεύονται στη συνέχεια;
  6. Έχει εκπονηθεί συνολική μελέτη για την δημιουργία των υποστηρικτικών υποδομών, της ασφαλούς λειτουργίας, προστασίας και φύλαξης του χώρου και των γειτονικών οικιστικών περιοχών;
  7. Για πόσο χρόνο προβλέπεται η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στην Αστυνομική Σχολή της Καρδίτσας, την οποία η τοπική κοινωνία επιθυμεί σύντομα να τη δει να λειτουργεί για τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθη, την εκπαίδευση, δηλαδή, των νέων αστυφυλάκων;»
Προηγούμενο άρθρο Ξεκινάει την Παρασκευή το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 25 συλλήψεις