Ειδήσεις

Ερώτηση Τσιάρα για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με την μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βαμβακολλιεργητών λόγω προβλημάτων στην τηλεπισκόπηση μέσω δορυφόρων, κατέθεσε, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει για τους Έλληνες αγρότες, εν μέσω περιόδου σποράς, οι συνεχιζόμενες αναβολές στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης που ανακοινώνει ο αρμόδιος Οργανισμός (ΟΠΕΚΕΠΕ), προστέθηκε και η μη αποπληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών του νομού Καρδίτσας, λόγω προβλημάτων στην τηλεπισκόπηση μέσω δορυφόρων.

Οι δορυφορικές απεικονίσεις ενσωμάτωσαν γνωστά προβλήματα του γεωγραφικού ανάγλυφου, περιορίζοντας χωρικά τις δηλούμενες εκτάσεις. Έτσι, για μια ακόμα φορά, οι βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Καρδίτσας και ειδικότερα η πλειονότητα των καλλιεργητών στις περιοχές Μακρυχωρίου, Αγίας Τριάδας, Προαστίου, Ριζοβουνίου, Μυρίνης, Προδρόμου, Παλαιοκκλησίου και Καρδιτσομαγούλας δεν έλαβαν την πολυπόθητη ενίσχυση, λόγω τις αναντιστοιχίας των απεικονίσεων με τις δηλωθείσες εκτάσεις.

Ως εκ τούτου, εάν συνυπολογίσουμε και την προαναφερθείσα καθυστέρηση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης σε ποσοστοανω του 45% των δικαιουχων, η οποία μας κατατασειτελευταιους σε επιπεδοΕυρωπαικης Ένωσης,  η μη αποπληρωμή της συνδεδεμένης στερεί από τους βαμβακοκαλλιεργητές αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των αναγκών της σποράς στην νέα καλλιεργητική περίοδο. Κρίνεται, επομένως, αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής ενστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αποκατασταθούν τα σφάλματα του συστήματος, να ακυρωθούν ενδεχόμενα πρόστιμα και να καταβληθούν εγκαίρως τα παρακαρτηθέντα ποσά.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η διαδικασία των ενστάσεων, ώστε να εξοφληθούν έγκαιρα οι βαμβακοπαραγωγοί, που δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση;
  2. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο την δήλωση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, πως η ενιαία ενίσχυση θα εξοφληθεί πριν την 20η Απριλίου;
  3. Ποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξόφληση των οφειλομένων στους παραγωγούς;»
Προηγούμενο άρθρο Πολλές οι συμμετοχές στον Πλαστήριο δρόμο
Επόμενο άρθρο Επιστολή Αγοραστού για την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στο γιαούρτι