Ερώτηση Τσιάρα για την χρήση πλαστικού χρήματος στις οικονομικές συναλλαγές


 

Την επιπολαιότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα η κυβέρνηση, που έχει ως συνέπεια την ακύρωση θετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, επισημαίνει  ο  Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, με ερώτηση του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας & Υποδομών. Αφορμή στάθηκε η απόρριψη από τους δανειστές της πρότασης για την φορολογική επιβράβευση, μέσω εκπτώσεων του ΦΠΑ σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Τσιάρα έχει, ως εξής:

Για μια ακόμα φορά η προχειρότητα, η επιπολαιότητα και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού χαρακτηρίζει τις θέσεις και τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στις συζητήσεις του με  την Τρόικα – τους θεσμούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται διεθνώς και αποδίδουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, να κρίνονται ανεφάρμοστα για την ελληνική πραγματικότητα. Η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την έκπτωση του ΦΠΑ σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, εάν και εφόσον ισχύει, μια και ο Πρωθυπουργός αδικαιολογήτως συνεχίζει να απορρίπτει το αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης για μια επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων,  επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Έτσι μέτρα τα οποία μπορούν να φέρουν την διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, να αποκαλύψουν και να περιορίσουν το «μαύρο» χρήμα και να ενισχύσουν γενναία τα δημόσια ταμεία, απαλλάσσοντας τους πολίτες από πρόσθετα φορολογικά βάρη, μένουν στο ντουλάπι. Η ενθάρρυνση, όμως, των καταναλωτών να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα στις συναλλαγές τους είναι μια θετική πρωτοβουλία, στην οποία πρέπει η κυβέρνηση να επιμένει, καθώς είναι βέβαιο, πως μακροοικονομικά θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Άλλωστε, και οι ενστάσεις των δανειστών δεν αφορούν την σκοπιμότητα του μέτρου, αλλά την άμεση αποδοτικότητα του.

Είναι γεγονός, πως η δομή και οι συναλλακτικές συνήθειες της ελληνικής αγοράς, και του λιανεμπορίου στις επαρχιακές πόλεις ειδικότερα, δεν είναι  απολύτως έτοιμη να στηρίξει πλήρως ένα τέτοιο μέτρο, που αλλάζει εκ βάθρων τις συνήθειες των πολιτών στην διακίνηση του χρήματος, από την εποχή των μετρητών σε αυτή των πιστωτικών καρτών. Μετά και την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο, από τον υπουργό Οικονομικών σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των επαγγελματιών, οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις και προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν,  η σύνδεση τους με το τραπεζικό σύστημα για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών απαιτεί μια σειρά προϋποθέσεων και ένα οικονομικό κόστος, που λίγοι πληρούν ή μπορούν να αντέξουν.

Επειδή, ωστόσο, η αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι μια θετική πρωτοβουλία, που εάν σχεδιαστεί προσεκτικά μπορεί να πετύχει σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων από την μείωση της φοροδιαφυγής, να κλείσει δημοσιονομικές τρύπες και να απομακρύνει την ανάγκη για νέα φορολογικά μέτρα στις πλάτες των πολιτών.

Επειδή, όμως, ένα τέτοιο δραστικό μέτρο, που αλλάζει την ελληνική κουλτούρα των καθημερινών οικονομικών συναλλαγών, για να είναι αποτελεσματικό προϋποθέτει την έγκαιρη προετοιμασία  της αγοράς για να το υποστηρίξει,

ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, και χωρίς αυτό να συνδέεται αναγκαστικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, να προωθήσει την χρήση των πιστωτικών ή χρωστικών καρτών, μέσω φορολογικών κινήτρων και ποια ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι αυτά;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διευρύνουν το δίκτυο των επιχειρήσεων, που θα μπορούν να παρέχουν μια τέτοια δυνατότητα στους καταναλωτές;
  3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρέμβει η κυβέρνηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να αμβλυνθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη μιας επιχείρησης στο δίκτυο των πιστωτικών καρτών, αλλά και να μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ποσοστά, που ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να αντέξει, καθώς το λειτουργικό του κόστος αυξάνεται;»

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία διεξήχθη το ποδηλατικό διήμερο από τον Π.Ο.Κ.
Επόμενο άρθρο Άμεση στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων ζητά ο Περιφερειάρχης