Ερώτηση Τσιάρα για τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ


Την ειδική μέριμνα ώστε να ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά ζητήματα του ΟΑΕΕ με τρόπο που θα είναι επωφελής και για το κράτος αλλά και για τους ασφαλισμένους ζητά με ερώτησή του προς από τον Υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Τσιάρας, μετά από μια τετραετία βαθύτατης οικονομική κρίσης, με κατακόρυφη μείωση εισοδημάτων, έλλειψη ρευστότητας και υπερφορολόγηση, η βιωσιμότητα μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο και σίγουρα δεν διαθέτει τη δυνατότητα να είναι συνεπές απέναντι στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του, όταν αυτές παρουσιάζονται ως τελεσίγραφα, χωρίς καμία ευελιξία.

Ο βουλευτής Καρδίτσας σημειώνει πως οι επαγγελματικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήδη έχουν εκφράσει τους φόβους τους για την αποτελεσματικότητα της εν λογω ρύθμισης. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι, επισημαίνουν, πως, αν και υπάρχουν ευνοϊκοί όροι όπως η ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών έως το 2012 μέχρι 60 δόσεις, η διάταξη «Νέα Αρχή» του ν. 4152/2013 δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει τα αναμενόμενα, εξαιτίας των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων που την διέπουν και συγκεκριμένα την απαίτηση για μη ύπαρξη οφειλών εντός του 2013 και την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας για αυτό και ζητούν την αναστολή των ασφυκτικών κατασταλτικών μέτρων.

Ωστόσο, λόγω της φύσης της ελληνικής οικονομίας, είναι κοινώς παραδεκτό, πως η ανάπτυξη της περνά και μέσα από την ενίσχυση και προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας να καταβάλουν ακόμα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Για το λόγο αυτό με την ερώτηση του ο κ. Τσιάρας ζητά να πληροφορηθεί, εάν το Υπουργείο Εργασίας μελετά την άμβλυνση των προϋποθέσεων για την ένταξη των οφειλετών επαγγελματιών – επιχειρηματιών στην ρύθμιση των οφειλομένων εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της αγοράς. Ταυτόχρονα αιτείται την αναστολή της αποστολής και της ισχύος των ειδοποιητηρίων από μέρους του ΟΑΕΕ, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης για την επέκταση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της ρύθμισης για τους οφειλέτες του ΙΚΑ. Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει, πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και το Δεκέμβριο του 2012.

Προηγούμενο άρθρο Το τυράκι και η φάκα - Γράφει ο Αλέξης Φυτσιλής
Επόμενο άρθρο Υπογειοποίηση απορριμμάτων στον Δήμο Καρδίτσας