Ερώτηση Τσιάρα για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης οφειλετών του ΟΑΕΕ


Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, σχετικά με τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στους οποίους δεν επιτρέπεται να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης λόγω οφειλών άνω των 20.000 ευρώ., την οποία συνυπογράφει με άλλους 53 συνάδελφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους οι 53 βουλευτές πριν από δύο χρόνια δόθηκε η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με οφειλές έως 20.000 ευρώ να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, εντασσόμενοι σε ρύθμιση 40 μηνιαίων δόσεων. Πρόσφατα ωστόσο δημοσιεύθηκε απόφαση του Υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν καν να αιτηθούν τη συνταξιοδότησή τους. Δηλαδή ασφαλισμένος που πλήρωνε με συνέπεια τις εισφορές του επί 30 και πλέον χρόνια, χάνει καθολικά το δικαίωμα συνταξιοδότησης, επειδή εσχάτως δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σημειωτέον ότι οι ίδιες διατάξεις ισχύουν για όλες τις κατηγορίες συντάξεων, ακόμα και για τις αναπηρικές.
Με την ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν την αύξηση του ορίου, πάνω από το οποίο απαιτείται εφάπαξ εξόφληση, από τις 20 στις 30.000 ευρώ και αύξηση των δόσεων από 40 σε 60. Αυτό θα καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και θα ανακουφίσει χιλιάδες οφειλέτες, χωρίς να στερηθούν τη σύνταξη που δικαιούνται. Επίσης, προτείνουν τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις οφειλές. Την ώρα, που οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων υπερβαίνουν τους 7 μήνες, όταν αφορούν μόνο τον ΟΑΕΕ, φτάνουν δε να υπερβαίνουν ακόμα και τα δύο χρόνια όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, συσσωρεύονται τεράστια ποσά αναδρομικά. Συμψηφίζοντάς τα με την οφειλή, οι ασφαλισμένοι θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να εξασφαλίσουν το ποσό που υπολείπεται για την αποπληρωμή των οφειλομένων.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητα των Ταμείων από την πιθανότητα διόγκωσης των οφειλών. Πλην όμως, πρέπει να επιβιώσουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης με δεκαετίες σκληρής εργασίας, χωρίς να απειλούνται για μία ακόμη φορά με δημεύσεις, κατασχέσεις και διώξεις. Η αντικειμενική αδυναμία καταβολής εισφορών, όσο η αγορά παραμένει σε ύφεση, δεν πρόκειται να αλλάξει με αναγκαστικά μέτρα, ούτε πρόκειται με αυτόν τον τρόπο τα Ταμεία να εισπράξουν τα αναμενόμενα.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών στη μουσική από το Δ.Ω.Κ
Επόμενο άρθρο Αντίδραση Αναγνωστόπουλου για τη μη συνταξιοδότηση οφειλετών του ΟΑΕΕ