Ερώτηση Τσιάρα για το πρόγραμμα νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ


Την στήριξη, των νέων επαγγελματιών – επιστημόνων, που τώρα κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην αγορά εργασίας, χωρίς διακρίσεις ζήτησε με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο, ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση του προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ζήτησε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων επιστημόνων για το έτος 2009 του ΟΑΕΔ, και όσοι από αυτούς προέβησαν σε έναρξη επιτηδεύματος κατά το 2008, για τους οποίους ουδέποτε προκηρύχθηκε ανάλογο πρόγραμμα που να τους αφορά, και η τρέχουσα προκύρηξη  για το 2009 τους εξαιρεί από την εφαρμογή της.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ              ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, κ.κ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ ΦΑΝΗ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.

Στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για την απασχόληση και την παροχή κινήτρων στους νέους επαγγελματίες προς τον σκοπό της έναρξης της προσωπικής τους επαγγελματικής δραστηριότητας, έχει καθιερωθεί τα τελευταία έτη η μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. παροχή σε αυτούς χρηματικού βοηθήματος. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται και η ειδικότερη κατηγορία των νέων επιστημόνων, όπου υπάγονται οι νέοι δικηγόροι, ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί και μηχανικοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών. Στο πρόγραμμα αυτό υπήχθησαν παλιότερα οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέσα στα έτη 2006 και 2007.

Η νέα προκήρυξη του προγράμματος επιχορήγησης νέων επιστημόνων για το έτος 2009, αφορά μόνο σε όσους εξ’ αυτών έκαναν έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από 02-01-2009 και μετά. Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα όσοι από αυτούς προέβησαν σε έναρξη επιτηδεύματος κατά το 2008, για τους οποίους όμως ουδέποτε προκηρύχθηκε πρόγραμμα που να τους αφορά.

Οι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες δυσκολίες, τα ίδια προβλήματα, την ίδια δυσχερή εθνική και παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ανεξάρτητα από το αν έκαναν έναρξη το 2006, το 2007, το 2008 ή το 2009. Και χρειάζεται από την πολιτεία να σταθεί δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως οι εν λόγω επιχορηγήσεις.

Για τους λόγους αυτούς:

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • 1. Αν προτίθεται το Υπουργείο να συμπεριλάβει στην ίδια προκήρυξη, άλλως σε ειδική προκήρυξη, και όσους νέους ελεύθερους επαγγελματίες – νέους επιστήμονες προέβησαν σε έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατά το έτος 2008, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την παρεχόμενη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) επιχορήγηση.»
Προηγούμενο άρθρο Άριστες εντυπώσεις από τη χορευτική ομάδα 1ου ΕΠΑΛ Σοφάδων
Επόμενο άρθρο 21 Μαρτίου 1878: Οι Εθνικοί Αγώνες δημιουργούν την Ιστορία