Εσπερινός Αγ. Δαμιανού εν Μυριχόβω προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος


Ευλαβικά έκλινε το γόνυ ο πιστός λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων το απόγευμα της Παρασκευής κατά την εορτή του τοπικού Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Μυριχόβω (Αγίας Τριάδας) Καρδίτσης ο οποίος έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου κατά το έτος 1568 μ.Χ.

Στον Άγιο Δαμιανό αποδίδεται η ίδρυση της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Πελεκητής Αγράφων Καρδίτσης καθώς και της Ιεράς Μονής προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα με την μεταφορά της Ιεράς Εικόνος του Οσιομάρτυρος Δαμιανού από τον κεντρικό Ναό του χωριού Αγία Τριάδα στο εξωκκλήσι επ’ ονόματι του τιμώμενου Αγίου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Της Ιεράς Πομπής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος καθώς και ιερείς της γύρω περιοχής, ενώ παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Παλαμά.

Την Ιερά Εικόνα μετέφεραν ευλαβικά νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και αμέσως μετά την υποδοχή στο ναό ξεκίνησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Τιμοθέου, συμμετέχοντος και του Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Αμφιλοχίου Παπανδρέου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο του τιμώμενου Αγίου ο οποίος προέτρεπε τους ανθρώπους να εφαρμόζουν το θέλημα του Θεού.

Επισημαίνεται εδώ ότι Ιερά Λείψανα του Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Μυριχόβω δεν έχουν διασωθεί καθώς ο Άγιος ερρίφθει στην πυρά και κατόπιν ότι απέμεινε από το Ιερό του Λείψανο σκορπίστηκε στον Πηνειό ποταμό.

romfea.gr

 

Προηγούμενο άρθρο 7 πόλεις σχεδιάζουν το μέλλον τους χωρίς αυτοκίνητο. Εμείς;
Επόμενο άρθρο Εκδρομή στην Κοζάνη από τον Φ.Ο.Κ. και συγκρότηση του νέου Δ.Σ.