Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κατόχους φωτοβολταϊκών ζητά η Α. Σκόνδρα


Σε συνέχεια ερώτησης που αφορούσε σε παρεμβάσεις υφιστάμενων συμβάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως αυτές δρομολογούνται στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα πραγματοποίησε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στην εν λόγω συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η κ. Σκόνδρα έθεσε στον κ. Παπαγεωργίου διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις επικείμενες αλλαγές και του μετέφερε την αγωνία και τους προβληματισμούς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, η Βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Παπαγεωργίου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί και του ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί καμία επιπλέον μείωση των τιμών πώλησης, που στο σχέδιο νόμου προβλέπονται να φτάνουν στο ύψους του 30%.

Επίσης έθεσε τον έντονο προβληματισμό της, για το ενδεχόμενο να υπάρξει μονομερώς παρέμβαση – και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων πλευρών – σε υφιστάμενες συμβάσεις, δημιουργώντας επιπλέον επιβαρύνσεις και μικρότερες πληρωμές στους παραγωγούς.

Ζήτησε να επανεξεταστεί από το Υπουργείο, η οποιαδήποτε απαίτηση διαγραφής από τις πωλήσεις του 2013, καθώς όπως τόνισε και η ίδια, πρόκειται για μία δυσμενή ρύθμιση με αναδρομικό χαρακτήρα, κατά της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά.

Η κ. Σκόνδρα, έθεσε υπόψη του κ. Υφυπουργού και την δίκαιη απαίτηση των παραγωγών να υπάρξει αποκατάσταση της αρχικής συμβασιακής πρόβλεψης για ετήσια αύξηση της τιμής πώλησης της ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα μελλοντικά έξοδα των μονάδων τους. 

Τέλος, καθώς πολλοί επενδυτές κατασκεύασαν τις μονάδες φωτοβολταϊκών με οικονομική ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου, η κ. Σκόνδρα ζήτησε από τον κ. Παπαγεωργίου να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των παραγωγών, όπως επίσης μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δάνειων που έχουν πάρει, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Η κ. Σκόνδρα στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στους αγρότες, που κατασκεύασαν μονάδες φωτοβολταϊκών με την παρότρυνση της πολιτείας και σήμερα βρίσκονται με υπολογίσιμο χρέος μπροστά σε ένα θόλο τοπίο, που έχει δημιουργηθεί γύρω από το μέλλον τον μονάδων τους.

Ο Υφυπουργός  Περιβάλλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ζητήματα που του έθεσε η Βουλευτής μας, και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει όλα και να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις προς όφελος των παραγωγών ενεργείας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα των αγροτών παραγωγών.

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα, μελέτες και δράσεις 16 εκ. ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα»