Ειδήσεις

Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Σοφάδων για τις αποζημιώσεις


Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της καταγραφής των ζημιών, τα ζητήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία, αλλά και την ενημέρωση των φορέων  στο πλαίσιο του συντονισμού της προώθησης και υλοποίησης των οικονομικών μέτρων ,πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου,  που ορίστηκε συντονιστής του κυβερνητικού έργου στις πληγείσες περιοχές, των βουλευτών κκ Γιώργου Κωτσού και Ασημ. Σκόνδρα, του Δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου και της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα κυβερνητικά στελέχη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, εκπροσώπους του ΤΟΕΒ, τον εμπορικό κόσμο, αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματίες να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, αλλά και να καταγράψουν τα όποια κενά διαπιστώνονται στις διαδικασίες.

Ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστη το σύνολο του νομού, τονίζοντας πως η ελληνική πολιτεία επέδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά.  Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι  πιστώθηκαν  σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ στους έξι δήμους της Καρδίτσας δυο ημέρες μετά τη θεομηνία για άμεσες ανάγκες,  κλιμάκιο υπουργών έφτασε στην περιοχή λίγες ώρες μετά το σταμάτημα της βροχής,   σε 3 ημέρες είχαμε καταγράψει την παρουσία 150 και πλέον μηχανικών του Υπ. Υποδομών και φυσικά την έλευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο συνόδευαν έξι Υπουργοί. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ «όργωσε» όλη την περιοχή με διαρκή παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου. Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι πέραν των αντανακλαστικών υπάρχει η πρόθεση να δοθούν ότι χρήματα χρειάζονται και πρέπει να οργανωθεί ο μηχανισμός για να φτάσουν στους πολίτες. Όπως είπε θα γίνει ότι απαιτείται ώστε να ξεπεραστεί με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο η θεομηνία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός έκανε λόγο για «τεράστιο φαινόμενο σε ένταση και έκταση» που ακουμπά συνολικά όλη την παραγωγική βάση του νομού, πρωτογενή τομέα και επιχειρηματικότητα. Ο βουλευτής του νομού στάθηκε σε τέσσερις άξονες. Την στήριξη του πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας πως ο ΕΛΓΑ κινήθηκε πολύ γρήγορα, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στις υποδομές και την οικιστική κρίση στις περιοχές που δημιουργήθηκαν ανάλογα προβλήματα. Όπως είπε «με την συνεργασία όλων  θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της κυβέρνησης ενώ συνεχάρη το Δήμαρχο Θάνο Σκάρλο λέγοντας χαρακτηριστικά «ανησυχούσα για την περιοχή αλλά δράσατε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τη σώσατε από δυσάρεστες καταστάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε για πρωτόγνωρη κατάσταση στην περιοχή καθώς μετά από την οικονομική κρίση, τον κορωνοϊο, ήρθε να προστεθεί και η θεομηνία. Ο  Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής τόνισε πως το ζητούμενο είναι «να πέσουν τα χρήματα στους δικαιούχους» και αναφέρθηκε διεξοδικά στα κυβερνητικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr ώστε οι επιχειρήσεις να καταθέτουν τις αιτήσεις και να «τρέξει» η διαδικασία της αποζημίωσης. Σημείωσε ότι θα υπάρξει ΚΥΑ στην οποία θα οριοθετούνται οι πληττόμενες περιοχές και ουσιαστικά θα «λέει» ποιος είναι πληττόμενος.  Προανήγγειλε αύξηση των επιτροπών που θα ελέγχουν τις ζημιές με τη συμμετοχή σε αυτές δημοσίων υπαλλήλων από όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, θέσπιση προκαταβολής πέραν των 8000 για τις επιχειρήσεις, πρόβλεψη για δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές, πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληγείσες περιοχές, ένταξη και της μη κύριας κατοικίας στο πρόγραμμα αποζημίωσης 5000 ευρώ για οικοσκευές, στεγαστική συνδρομή στο 60% της ζημιάς και το 40% με άτοκο δάνειο, ενώ διαμορφώνεται το καθεστώς για αγροτικές αποζημιώσεις που δεν καλύπτονται απ΄τον ΕΛΓΑ.

Ακολούθως το λόγο πήραν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων θέτοντας ερωτήματα προς τον κ. Τριαντόπουλο και τα στελέχη του υπουργείου αλλά και μέλη της Δημοτικής Αρχής τα οποία εξειδίκευσαν τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σοφάδων κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι των υποδομών.

Ο κ. Σκάρλος

Ο Δήμαρχος Σοφάδων αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους ζήτησε την άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας των αποζημιώσεων ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα. Όπως είπε όσο περνούν οι ημέρες, τόσο θα αποκαλύπτεται και το μέγεθος του προβλήματος της πρωτόγνωρης θεομηνίας. Ο κ. Σκάρλος σημείωσε ότι  «είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και συνεργαζόμαστε με την πολιτεία ώστε όλοι οι πληγέντες να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται»

Προηγούμενο άρθρο Ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της Λύσσας
Επόμενο άρθρο Τρία νέα θετικά κρούσματα Covid στην Καρδίτσα