Ευρωεκλογές για το μέλλον της Ευρώπης


Με την παρουσίαση των Ευρωψηφοδελτίων από τους πολιτικούς αρχηγούς την προηγούμενη Κυριακή, επισήμως πλέον ξεκίνησε η προεκλογική αναμέτρηση για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Στις 7 Ιουνίου, έχουμε  την ευκαιρία να επιλέξουμε τους ανθρώπους και τα κόμματα, που εκφράζουν τη δυνατότητα και το όραμα μας για την πρόοδο της Ευρώπης. Όσους πιστεύουμε ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών στην Ευρώπη, ως άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας.

Η δημοκρατική αυτή πρόκληση όμως απαιτεί παράλληλα και πρωτίστως την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην αποπροσανατολίσουμε τον προεκλογικό αυτό αγώνα από το πραγματικό νόημα των ευρωεκλογών και τη σημασία τους. Σε αυτή την δύσκολη παγκόσμια συγκύρια, δεν κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά η πορεία της Ευρώπης εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σαφώς οι ευρωεκλογές, όπως και κάθε εκλογική αναμέτρηση, δίνουν και πολιτικά μηνύματα, που θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν, αλλά δεν κρίνουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κρίνεται κάθε μέρα από τους πολίτες, για όσα κάνει ή δεν κάνει. Κρίνεται όμως καταληκτικά για το σύνολο του έργου της, κατά τις εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται, στο ΠΑΣΟΚ δε αντιλαμβάνονται τη σημασία των ευρωεκλογών στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα μιλούν μόνο για το δημοψηφικό χαρακτήρα των εκλογών και καλούν την κυβέρνηση σε παραίτηση, με μοναδικό στοιχειό τους δημοσκοπικούς δείκτες. Βέβαια όλοι θυμούνται τον κ. Παπανδρέου, πριν από μερικούς μήνες, όσο οι δημοσκοπήσεις και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν τον εννοούσαν, να μιλάει για «χαλαρή ψήφο». Αλλά ο κ. Παπανδρέου μας έχει συνηθίσει στις συνεχείς διαφοροποιήσεις και στις αντιφατικές θέσεις.

Έχοντας, ως μοναδικό στόχο την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του αρνούνται να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο διάλογο για την προοπτική της Ευρώπης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απασχολούν τους πολίτες της. Αποκαλύπτουν για ακόμη μια φορά την πολιτική τους ένδεια. Με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για την Ελλάδα, χωρίς θέσεις και προτάσεις για την Ευρώπη. Προσπαθούν με ακρότητες να εκτρέψουν το δημόσιο διάλογο. Επενδύουν στην άρνηση, την ισοπέδωση, το μηδενισμό. Οι επιλογές τους χαρακτηρίζονται από ανευθυνότητα. Και αυτό δεν αντιστοιχεί στην κρίσιμη συγκυρία, που διέρχεται ο τόπος. Δεν μπορεί να συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα καλείται να περιορίσει τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Η τωρινή κομβική συγκυρία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μια τόσο βλαβερή πολυτέλεια. Δεν αντέχει ο τόπος την πολιτική ανευθυνότητα.

Είναι σταθερή η απόφαση μας οι επικείμενες Ευρωεκλογές να γίνουν με καθαρά πολιτικούς όρους. Να αναδείξουμε τη σημασία της συμμετοχής μας στην Ευρώπη. Να αναπτυχτεί ένας  πολιτικός διάλογος, που θα επικεντρωθεί στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, στα προβλήματά τους, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες τους.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση λειτουργεί σήμερα ως καταλύτης για ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι όχι μόνο αναγκαίες, αλλά και επιτακτικές. Νέες μεταρρυθμίσεις σε  όλους τους τομείς: Θεσμούς, Κράτος, Οικονομία, Παιδεία. Δεν υπάρχουν εύκολες και αυτόματες λύσεις αλλά συστηματική, συγκροτημένη και αποτελεσματική προσπάθεια. Χρόνιες στρεβλώσεις και αδυναμίες δεν αντιμετωπίζονται από την μια μέρα στην άλλη αλλά με συνέπεια και υπευθυνότητα, με στρατηγική και σχέδιο. Η Κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα. Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν ως παράταξη, που πάντα προέτασε το συμφέρον αυτού του τόπου. Μ’ αυτά παλεύουμε. Και μ’ αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ανεξάρτητα από το επικείμενο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας