Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τα αγγούρια θερμοκηπίου και τα υπαίθρια


Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν τα αγγούρια θερμοκηπίου καθώς και τα υπαίθρια. Πιο αναλυτικά:

Ωϊδιο

Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο  διαπιστώθηκε η εμφάνιση του ιωδίου σε  καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου.

   Συμπτώματα:   Εμφάνιση  μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις  εξανθήσεις.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

  Καταπολέμηση:

1) Αφαιρούμε από τα φυτά τα φύλλα με έντονη  προσβολή από το παθογόνο και τα καταστρέφουμε.

2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α…

Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα, επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες..

Θριπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στα θερμοκήπια με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς.   Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

 Συστάσεις: 1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται η τοποθέτηση αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως:  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin, κ.α..

Αλευρωδης

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι εως υψηλοί στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπιου. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της  παραγωγής.

  Συστάσεις: 1) Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται τοποθέτηση του φυσικού εχθρού των αλευρωδών encarsia formosa. 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες  imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid  κ.α.)

Αφιδες (Aphis gossypii, Myzus persicae)

Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στα θερμοκήπια με μέτριους έως υψηλούς  πληθυσμούς.  Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους  Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων..

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως, thiamethoxarb, deltamethrin, Cypermethrin, Abamectin, spirotetramate, faitty acid potassiunsalt  κ.α

Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται η τοποθέτηση των αρπακτικών Αphidoletes aphidimyza, Aphidius matricariae κα.

Αγγουρι υπαιθριο

Περονοσπορος (Pseudoperonospora cubensis)

Αναμένεται η είσοδός του  περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με αγγουριές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στους Νομούς  Μαγνησίας –Καρδίτσας-Λάρισας -Τρικάλων-και Φθιώτιδας.

 Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

  Καταπολέμηση:

  • Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.
  • Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με Cymoxanil, Copper hydroxide, . κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Θριπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

Συστάσεις : Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αφιδες, (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

  Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως thiamethoxarb, deltamethrin, Cypermethrin, Abamectin, spirotetramate, faitty acid potassiunsalt  κ.α

Προσοχη:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση του ΚΚΕ Καρδίτσας στο στρατόπεδο Λουμάκη
Επόμενο άρθρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών