Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργιες φιστικιάς


Πολλοί και σημαντικοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες σε καλλιέργιες φιστικιάς αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ (Botryosphaeria dothidea)

Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτή την εποχή είναι χαρακτηριστικά. Παρατηρούνται ξηράνσεις φύλλων, καρπών και ταξικαρπιών (εικόνα 2), καθώς και ολόκληρων κλάδων.

Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν πηγή μολύσματος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Γι’ αυτό, συνιστάται:

  1. Συλλογή και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων οργάνων πριν πέσουν τα φύλλα, γιατί τώρα διακρίνεται η προσβεβλημένη από την υγιή βλάστηση.
  2. Απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών, πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα.

 

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Septoria spp.)

Οι προσβολές είναι κατά τόπους έντονες και συνοδεύονται από φυλλόπτωση (εικόνες 4 & 5), ιδιαίτερα σε δενδροκομεία που δεν ψεκάστηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται:

 

  1. Ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος.
  2. Απομάκρυνση και κάψιμο των πεσμένων φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα στο έδαφος.
  3. Επειδή τόσο η σεπτορίωση, όσο και η βοτρυοσφαίρια, ευνοούνται από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, θα πρέπει με το επερχόμενο χειμερινό κλάδεμα να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση:  pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική Ημερίδα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο H Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ