Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε τομάτες θερμοκηπίου


Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες αυτό το διάστημα σε τομάτες θερμοκηπίου. Πιο αναλυτικά:

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδίου στις  υπό κάλυψη καλλιέργειες ντομάτας(θερμοκηπίου). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα:

Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου  10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Sulphur, Cyflufenamid , difenoconazole, κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

BOΤΡΥΤΗΣ (Botrytiscinerea)

Διαπιστώσεις:

Σε εξέλιξη. βρίσκεται η ασθένεια στις) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου με(7-10 σταυρούς) , στους νομούς  Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα:

Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας ( στελέχη. φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξανθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Συνθήκες ανάπτυξης: Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λ.π.).

Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230 C. Την  είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων .

Καταπολέμηση:

α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες, β)Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση – καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης, γ) Χημική καταπολέμηση  με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως  cyprodinil, fludioxonil, ,κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας είναι φορέας ιώσεων  και προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων..

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η Τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως Phytoseiulus  persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris,  καθώς και μέλη της οικογένειας Anthocoridae

Τα οποία είναι Πολυφάγα αρπακτικά Έντομα των θριπών , Αλευρωδών και αφίδων, Όπως τοOrius insidiosus, κ.ά.

Για Τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας Συστήνονται κατάλληλα Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα (abamectin, formetanate, methiocarb, lufenuron,deltamethrins,azaclirachtin, beauveria bassiana strain gha, κ.α.)

TUTA ABSOLUTΑ

Διαπιστώσεις:

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 100-150 άκμαία/3ημέρες/παγίδα.

Από παρατηρήσεις στα θερμοκήπια διαπιστώθηκαν προσβολές στα φύλλα και στους Καρπούς . Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis

var. Kustaki(pb-54), Bacillus thuringiensis var.kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Τομάτας θερμοκηπίου να το δηλώσουν με

ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Προηγούμενο άρθρο Τον Δήμαρχο Καρδίτσας επισκέφτηκε η διοίκηση του ΑΣΚ
Επόμενο άρθρο Μια Μεγάλη Γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα