Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες της φυστικιάς


Διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών.

Ένα πσοσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους.  Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

ΣΚΟΛΥΤΗΣ (Acrantus vestitus)

Την εποχή που το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, τα ακμαία εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής και αναζητούν εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής, στις οποίες διαχειμάζουν.

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου που διαχειμάζει, συνιστάται:

  1. Άμεση αφαίρεση και καύση κάθε ξερού, ημίξηρου ή καχεκτικού κλάδου.
  2. Τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα μερικών ξερών και ημίξηρων κλάδων, οι οποίοι ενεργούν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων. Οι κλάδοι αυτοί πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται το Φεβρουάριο.
  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο minagric.gr
  • Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

 

Δρ. Λύκας Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Αγώνας ποδηλασίας δρόμου στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Η ΠΕΔ τιμά τους εν ζωή Θεσσαλούς αγωνιστές