Ειδήσεις

Ζάρια που λένε ιστορίες, χαρτιά που πετάνε και βόλτες στη γειτονιά


Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 27 Αυγούστου οι όμορφες δραστηριότητες, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια του 2ου κύκλου των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,.

Το Παλιοκκλήσι είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στο «ζάρι» με μπογιά. Ήταν μια ταξιδιωτική εμπειρία κι έπειτα είπαν πως την έκαναν παιδιά!!!

Μια καλοκαιρινή αταξία στο χωριό, εικονογράφησαν τα παιδιά της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», στον αυτοσχέδιο κύβο των ιστοριών και με ειλικρίνεια και αθωότητα, περιέγραψαν τα καλοκαιρινά παιχνιδίσματα με τους φίλους!!!

Μια βόλτα στην γειτονιά και στην πλατεία της Παιδικής Βιβλιοθήκης συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», έκαναν σήμερα τα παιδιά. Κατέγραψαν ίχνη και συμπεριφορές ανθρώπων, και παρατήρησαν διάφορα αντικείμενα που τους έκαναν εντύπωση.

Κατέγραψαν το χρώμα των αντικειμένων, το σχήμα τους, το υλικό τους, και τα συναισθήματα που τους δημιούργησαν τη στιγμή που τα είδαν, βλέποντας κάπως διαφορετικά τη γειτονιά τους!!!

Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και υλοποιήθηκε σε καλοκαιρινή εκστρατεία που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Με λίγη από την Ιαπωνική τέχνη του origami, είχαν την ευκαιρία να μυηθούν τα παιδιά στην  Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου». Διαβάσαμε το συγκινητικό και με ωραία εικονογράφηση βιβλίο του Peter Sís «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μια ιστορία για τη ζωή του πιλότου και συγγραφέα του μικρού πρίγκηπα Antoine de Saint – Exupéry. .

Στη συνέχεια με φύλλα χαρτί, φτιάξαμε χάρτινα καραβάκια, αλλά και χάρτινες ινδιάνικες πιρόγες και πολύχρωμα αεροπλανάκια , τα οποία έσκισαν τον ουρανό της πλατείας και έπλευσαν μαζί με τους μικρούς επιβάτες τους, στα γαλάζια νερά της θάλασσας της γειτονιάς!!!

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, ολοκληρώνονται οι δράσεις της 1ης εβδομάδας του 2ου κύκλου των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Ίχνη πάνω στο χαρτί. Διαβάζουμε την ιστορία του Antoine de Saint – Exupéry (του διάσημου συγγραφέα του μικρού πρίγκιπα) μέσα από το βιβλίο του Peter Sís «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και «το Χάρτινο Καραβάκι της μαμάς» της Ελένης Γεωργοστάθη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Mαζί με τα παιδιά, με την τέχνη του Origami, φτιάχνουμε τα δικά μας χάρτινα καραβάκια και αεροπλάνάκια και δοκιμάζουμε τις αντοχές τους στο νερό και τον αέρα!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ίχνη των ανθρώπων του μόχθου της Θεσσαλίας. Ποια ίχνη άφησαν οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί, οι υλοτόμοι, οι εργάτες σε μια δυσκολη εποχή το περασμένου αιώνα; Μέσα από το βιβλίο – λεύκωμα της αγαπημένης Τρικαλινής συγγραφέως Μαρούλας Κλιάφα, «Άνθρωποι του μόχθου: Θεσσαλία (1920-1980)», των εκδόσεων”Μεταίχμιο” με την καταπληκτική ασπρόμαυρη εικονογράφηση, γνωρίζουμε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων, των παππούδων μας. Η δράση τους, η σκέψη τους, οι ασχολίες τους, χρωματίζονται από τα παιδιά της βιβλιοθήκης

Οι δράσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και θα γίνουν όλες σε εξωτερικό από τη βιβλιοθήκη χώρο. Όλοι όμως μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκες προστασίας, ώστε όταν θα μπουν στη βιβλιοθήκη για δανεισμό ή επιστροφή βιβλίων, να τις φοράνε απαραίτητα.

Οι βιβλιοθήκες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι για δανεισμούς και επιστροφές βιβλίων μικρών και μεγάλων.

Μέσα στο χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών θα μπορούν να μπαίνουν ανά δύο ενήλικες ή παιδιά, φορώντας πάντα μάσκα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, όπου θα μπορούν να μπουν όλοι μαζί και να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:45 περίπου και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Παν/μιο Θεσσαλίας: Φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών
Επόμενο άρθρο ΔΔΕ Καρδίτσας: e-εγγραφές από την Πέμπτη 27 Αυγούστου