Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Νομού


 Με ζεσταμένες τις μηχανές στα τρακτέρ τους περιμένουν οι αγρότες του Νομού, αφού όπως υποστηρίζουν τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είναι κοροϊδία για τους αγρότες και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Μετά τις συνεδριάσεις λοιπόν της ΠΑΣΥ αλλά και της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αποφασίστηκε η έναρξη των αγώνων να γίνει σε νομαρχιακό επίπεδο στις αρχές Δεκέμβρη και να κλιμακωθούν στα τέλη Ιανουαρίου, αφού θα έχουν προηγηθεί συσκέψεις και συναντήσεις στα χωριά, συσπείρωση των αγροτικών συλλόγων και κάλεσμα όλων των αγροτών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Ο κ. Μπούτας

Χθες, η ΕΟΑΣΚ παραχώρησε συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλα και για το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Αναλυτικά ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Μπούτας, ανέφερε:

«Τα προβλήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών συνεχώς μεγαλώνουν, όλο και περισσότεροι, ιδιαίτερα νέοι, αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι τιμές στα προϊόντα συνεχίζουν να είναι χαμηλές, το κόστος μεγάλο και πολλά προϊόντα παραμένουν απούλητα.. Οι νέες αποφάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ που θα ισχύσουν από το 2010 μειώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών με την περικοπή των επιδοτήσεων στους πολύ μικρούς αγρότες, στην αύξηση των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις, τη μείωση κατά 50% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς, τα υψηλά ενοίκια στα χωράφια.

Τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είναι κοροϊδία των αγροτών και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, αφού η αύξηση επιστροφής του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνει το σύνολο του εισοδήματος μιας καλλιέργειας, αλλά μόνο την εμπορική αξία του προϊόντος. Συνεχίζεται η ίδια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, συνεχίζεται η πολιτική της ελεύθερης αγοράς και της ΚΑΠ.

Ξεκινάμε έναν αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα τα αιτήματά μας. Θα πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις στα χωριά, συσκέψεις με αγροτικούς συλλόγους, με στόχο την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, την ενημέρωση και την καλύτερη οργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στις αρχές του χρόνου».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

– Αναπλήρωση εισοδήματος με βάση τις εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, κατάργηση ενισχύσεων στα μοναστήρια, περιορισμός και μείωση επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες

– Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Κανένας αποκλεισμός σε συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και εργαζόεμνους.

– Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Την κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

– Αγροτική παραγωγή που θα εξυπηρετεί πριν απ’ όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση  έργων υποδομής, δίνοντας προτεραιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον εφοδιασμό του μεταποιητικού τομέα με εγχώριες πρώτες αγροτικές ύλες, για παραγωγή  φτηνών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας ζωή στην ύπαιθρο.

– Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

– Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

– Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, κλπ.

– Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκιών. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

– Τον άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες. Την κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

– Τη δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

– Την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

– Τη διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες – κτηνοτρόφους και δωρεάν τοποθέτηση της κεντρικής εγκατάστασης ηλεκτροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

– Την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία και τη δημιουργία αθλητικών και Πολιτιστικών Κέντρων.

– Να ολοκληρωθεί το κλειστό δίκτυο Σμοκόβου

– Να προχωρήσουν τα έργα της εκτροπής του Αχελώου στην Κεφαλή και να γίνει το φράγμα Μουζακίου και τα αρδευτικά.

Προηγούμενο άρθρο Με κατάληψη συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των Stagers
Επόμενο άρθρο Κερδοφόρα η πορεία της «Παυσίλυπο Α.Ε.»