Ειδήσεις

Ζεόλιθος: Το πέτρινο «σφουγγάρι» και η άγνωστη ίσως προσφορά του στη ζωή μας


Μπορεί ένα πέτρωμα να είναι θεραπευτικό; Ο ζεόλιθος μπορεί να προσφέρει υγεία στη γη μας, στα ζωντανά μας, στην παραγωγή μας και σε μας. Πρόκειται για εξαιρετική ύλη της φύσης με κόστος μόλις 350 ευρώ ο τόνος.

zeolithos1

Το Σάββατο 1 Απριλίου βρεθήκαμε στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά και παρακολουθήσαμε μια άκρως εντυπωσιακή παρουσίαση που έκανε ο κύριος Νίκος Λυγερός. Διακεκριμένος για την υψηλή του ευφυΐα, αποτελώντας έναν από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου. Βασική του ιδιότητα αυτή του μαθηματικού, αλλά είναι ζωγράφος, ποιητής, ερευνητής και τελικά οπαδός της πολυγνωσίας.

Για τον ζεόλιθο, που όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ξανακούσει την ύπαρξή του μάθαμε και είδαμε από τον κύριο Λυγερό τα παρακάτω ζωτικής σημασίας στοιχεία:

 

Τι είναι

Ο Ζεόλιθος είναι ένα πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό πέτρωμα.

 

Που τον βρίσκουμε

Τον βρίσκουμε ως γεωλογικό απόθεμα σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε πετρώματα που τμηματικά ή στο σύνολό τους έχουν ηφαιστειογενή προέλευση και έχουν ρηχή θάλασσα. Έτσι εξηγείται η συχνή παρουσία του σε γεωγραφικές περιοχές με ηφαιστειογενή δραστηριότητα. Στην Ελλάδα τον βρίσκουμε κυρίως σε πολλές περιοχές της Θράκης, αλλά όχι στη Σαντορίνη καθώς η θάλασσα δεν είναι ρηχή. Η παρουσία του κλινοπτιλόλιθου είναι ιδιαίτερα συχνή στα πετρώματα της βόρειας Θράκης και συγκεκριμένα στα Πετρωτά του Νομού Έβρου.Έχει υπολογιστεί ότι τα αποθέματα που διαθέτουμε είναι 100 εκατομμύρια τόνοι. ‘Έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως Αυστρία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιταλία, Κίνα, Κούβα, Ρουμάνια, Σλοβακία και Τουρκία.

 

Ιδιότητες

  • Αξιοσημείωτα υψηλή ικανότητα ανταλλαγής ιόντων και ρυθμίζει προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και των εδαφών.
  • Λειτουργεί σαν «κόσκινο» το οποίο δεσμεύει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.
  • Απορροφά γρήγορα, αποδεσμεύει αργά.Έχει την ικανότητα να απορροφά νερό και άλλες θρεπτικές για τους ζωντανούς οργανισμούς ουσίες, τις οποίες απελευθερώνει στη συνέχεια με συγκεκριμένο ρυθμό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
  • Άοσμο, άγευστό, πόσιμο και βρώσιμο.
  • Δεν αντιδρά χημικά με άλλες ουσίες και έτσι δεν αφομοιώνεται από τους οργανισμούς.

 

Εφαρμογές στη γεωργία

Καταρχήν η εφαρμογή του στη γη είναι απλή: Μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος σε μορφή χαλικιού, χρειάζεται απλά να ανακατευθεί με το χώμα στο πεδίο της ριζικής σφαίρας του. Ακόμη μπορεί και να ψεκαστεί στο υπέργειο τμήμα του φυτού ή του δέντρου με τη μορφή πολύ λεπτής πούδρας αναμεμιγμένη στο νερό.

Η χρήση ζεόλιθου είναι κατάλληλη τόσο σε συμβατική καλλιέργεια, όσο και σε βιολογική και επίσης η εφαρμογή σε θερμοκήπια έχει θεαματικά αποτελέσματα. Η μόνη διαφορά είναι πως για συμβατικές καλλιέργειες εφαρμόζουμε κάθε 10 χρόνια, σε βιολογικές μία και είναι για πάντα.

Μεταξύ των καλών που κάνει, είναι ότι δεσμεύει ουσίες όπως τα βαριά μέταλλα, τις αδρανοποιεί, μη επιτρέποντάς τες να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον. Η παραμονή του ζεόλιθου στο χώμα φυσικά δε βλάπτει συνεχίζοντας τη λειτουργία του με τον ίδιο τρόπο.

Και κάτι πολύ σημαντικό: δρα σαν ρυθμιστής της ποσότητας νερού, καθώς μπορεί να απορροφήσει μέχρι το 55% του βάρους του σε νερό και μετά να το απελευθερώσει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό μπορεί να προλάβει το σάπισμα της ρίζας και να μετριάσει περιόδους ξηρασίας.

Επίσης, η χρήση ζεόλιθου σε καλλιέργειες έχει επίδραση στην πυκνότητα της ρίζας κάνοντάς την εντυπωσιακά πιο ενισχυμένη και δυνατή και αποτρέπει την προσέλκυση παρασιτικών οργανισμών που θρέφονται από την υγρασία. Τα φυτά όπως η πατάτα, που ο καρπός είναι μέσα στη γη, επωφελούνται ιδιαίτερα.

 

 

Εφαρμογές στην κτηνοτροφία

Στην κτηνοτροφία χρησιμοποιείται όπως αναφέρουμε παρακάτω:

  • Μπορεί να προστεθεί στην τροφή των ζώων σε μορφή λεπτής πούδρας, σε ποσοστό 2 έως 2,5%, στο σιτηρέσιό τους. Καθαρίζει το πεπτικό σύστημά τους από τα βαριά μέταλλα, τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Στις αγελάδες για παράδειγμα παρατηρήθηκε αύξηση του γάλακτος κατά 17%.
  • Εφαρμόζεται για θεραπεία στη μαστίτιδα.
  • Μπορούμε επίσης να το προσθέτουμε σε σκόνη κάθε 2 μήνες στο νερό τους.
  • Ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο του χώρου διαβίωσης των ζώων καθώς τον απολυμαίνει και απορροφά τις δυσάρεστες οσμές από την ατμόσφαιρα. Μέσα σε 20 λεπτά η διαφορά στον αέρα γίνεται έντονα αισθητή.
  • Αν προστεθεί στην κοπριά, έχουμε λίπασμα χωρίς να περιμένουμε να σβήσει.

 

Εφαρμογές στο σώμα μας

Και στον άνθρωπο οι δράσεις του ζεόλιθου είναι θαυματουργές.

  • Μας καθαρίζει από μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και τοξίνες και έτσι έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει φυσικά την ενέργεια και την ευεξία. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση ευτυχίας.
  • Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ύπατος μετά από ηπατεκτομή.
  • Ενδείκνυται για όσους έχουν άσθμα. Μια απλή χρήση είναι ένα μικρό βαζάκι με ζεόλιθο σε μια γωνιά και δεσμεύει όλη την υγρασία.
  • Εξαιρετικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες.
  • Λιγότερες κράμπες για τους αθλητές.
  • Ενώ ταυτόχρονα το πυρίτιο το οποίο διαθέτει στην σύνθεση του δρα ως ρυθμιστής για το ασβέστιο και τον φώσφορο, στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε μια υγιή μορφή των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά.

Υπάρχουν πιστοποιημένα σκευάσματα φυσικού ζεόλιθου για τον άνθρωπο που πωλούνται στα φαρμακείο. Το κάθε σκεύασμα συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης. Η δοσολογία κυμαίνεται από 1 έως 3 gr την ημέρα.

 

Άλλες εφαρμογές

Λόγω των ιδιοτήτων του, ο ζεόλιθος έχει πολλές και σημαντικές εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη μελισσοκομική, την οικοδομική, τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, την προστασία από πυρηνική ακτινοβολία και πολλές άλλες.

 

Αξίζει να κάνετε και εσείς μια έρευνα για τον ζεόλιθο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους διαδικτυακούς τόπους:

  • ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr
  • www.lygeros.org όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την δραστηριότητα του κυρίου Λυγερού, αλλά και για τον ζεόλιθο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Στη ΝΔ πέφτει και πάλι το βάρος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά
Επόμενο άρθρο Αμβυκούχοι Καρδίτσας: Όχι στην κατάργηση του χύμα τσίπουρου