Ειδήσεις

Ηλίας Σχορετσανίτης: Απαράδεκτη ηθικά η συμπεριφορά του Δήμου


Με τη σημερινή μας παρέμβαση θα θέλαμε να δηλώσουμε δημόσια τη θέση της Δημοτικής μας Παράταξης για το θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού Σχολείου Καρδίτσας. Η κατάσταση έχει φέρει σε αναστάτωση τόσο κοινότητα των εκπαιδευτικών, που επ’ ουδενί  δε συναινεί με τις δημοτικές πρακτικές (όπως και εμείς), όσο και τους ίδιους του μαθητές που δεν επιθυμούν να εξοβελιστούν στις παρυφές της πόλης.

Δε θα σταθούμε στα λογικά επιχειρήματα των μαθητών, που προβάλλουν ως κύριο επιχείρημά τους ότι θα σταματήσουν το σχολείο, γιατί είναι εργαζόμενοι και οικογενειάρχες και τους βολεύει το κέντρο της πόλης. Επίσης δε θα σταθούμε στη θέση των καθηγητών τους, που άρχισαν ένα δικαστικό αγώνα για να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ούτε θα αναφερθούμε εκτενώς στη θέση των καθηγητών του σχολείου υποδοχής που λένε ότι οι χώροι δεν επαρκούν.

Θα σταθούμε στην ηθική πλευρά του ζητήματος. Διότι, τί είναι ένας επιστήμονας, ένας καλλιτέχνης, ένας επαγγελματίας, ένας πολιτικός ή ένας θρησκευτικός ηγέτης εάν δεν τοποθετεί ως κορωνίδα την ηθική διάσταση της δημόσιας θέσης του στην κοινωνία; Κάνει κακό. Διαιωνίζει φαινόμενα που ταλαιπωρούν το λαό, τον κάνει να αποδέχεται παράλογες πρακτικές, αλλά και προτρέπει αυτή τη στάση να τηνυιοθετήσουνκαι οι όμοιοί του, γιατί «έτσι γίνεται εδώ πέρα».  Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης ο Δήμαρχος μας είπε ότι έχουμε ψηφίσει οι περισσότεροι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που προβλέπει να φύγει το Σχολείο. Και; Τι σημαίνει αυτό; Ότι από αύριο το πρωί πρέπει εφαρμόσει το ΓΠΣ και να στείλει τους μαθητές όπου νομίζει η Αρχή ότι είναι καλά; Ας εφαρμόσει και τις άλλες επιταγές του ΓΠΣ και μετά μπορεί να «παίξει» η Δημαρχία με ανθρώπινες ψυχές. Λάθος προτεραιότητα!

Προσωπικά μού δήλωσαν μαθητές ότι θα σταματήσουν την εκπαίδευση, εάν φύγει το σχολείο από το χώρο του, διότι πλέον δε θα τους εξυπηρετεί. Το σχολείο είναι για να υπηρετεί τους μαθητές, όχι αντίστροφα! Ποιος είναι αυτός ο Δημοτικός Σύμβουλος που έχει την έπαρση να βγει και να πει δημόσια ότι αναλαμβάνει την ευθύνη; Ποιος είναι αυτός ή αυτή που με τους ψήφους των συμπολιτών του προωθεί σήμερα την αγραμματοσύνη και καταργεί το ισότιμο δικαίωμα στην παιδεία; Είναι έγκλημα να στερείς τη δεύτερη ευκαιρία από κάποιον που δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο και ονειρεύεται να ακολουθήσει σπουδές και να αποκτήσει εφόδια. Η κοινωνία κερδίζει και κανένας άλλος. Όλοι μας.

Πιστεύω ότι οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν παρασυρθεί. Δεν έχουν καταλάβει τι αποφασίσανε. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει το λάθος τους ή έχουν φόβο. Δε θέλουν να «ξεστρατίσουν» από τη δημαρχιακή «γραμμή». Και αυτό είναι έλλειψη θάρρους και καταπάτηση της πολιτικής τους προσωπικότητας. Προσβάλλουν εαυτούς τηρώντας «γραμμές», ενώ σήμερα η Καρδίτσα δεν έχει ανάγκη πολιτικής πειθαρχίας, αλλά ανδρείας, κριτικού πνεύματος, δικαιοσύνης και αλήθειας. Αξίες έχει ανάγκη ο τόπος και όχι χρήματα. Και τις αξίες τις υποβαθμίζετε αγαπητοί συνάδελφοι προάγοντας πολιτικές που αντιμάχονται τα συμφέροντα των πολιτών.

Ποιος είναι μαζί με τη Δημοτική αρχή εκτός από το Δήμαρχο και τους Συμβούλους του; Ποιος τους στηρίζει στο θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού; Δεν είδα κανένα δημοσίευμα που να τους αποδίδει τα εύσημα. Όλη η αντιπολίτευση είναι εναντίον. Όλοι οι μαθητές είναι κατά. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι απέναντι.

Ποια τα κίνητρα ενός Δημάρχου που κινείται απέναντι στο «θέλω» της κοινωνίας από την οποία πηγάζει η εξουσία του; Γιατί το κάνει με το «ζόρι»; Αυτό είναι κουίζ για τον αναγνώστη, διότι πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν.

Ο Δήμαρχος έχει λάβει απόφαση για μεταστέγαση του Εσπερινού στις διακοπές των Χριστουγέννων. Πολύ καλά το έπαιξε το «χαρτί». Ζήτησε 10 για να πάρει 5. Ζήτησε άμεσα μεταστέγαση, ώστε να παγιώσει το θέμα της μεταστέγασης και θέσει για διαπραγμάτευση το χρόνο. Αυτά είναι πολιτικές «μαγκιές».

Μπήκαμε κιόλας στη διαδικασία να ψηφίσουμε στο ΔΣ εάν θα γίνει εκ νέου διάλογος! Διάλογος για το τι; Η απόφαση για μεταστέγαση τα Χριστούγεννα δεν ανακλήθηκε. Άρα η Αρχή έχει ένα όπλο στα χέρια της με το οποίο θα έλθει σε «ισότιμο» διάλογο. Κάνουμε διάλογο όπως θέλω εγώ ή αλλιώς θα εφαρμόσω την απόφαση… Και επειδή η δράση φέρνει αντίδραση, οι μαθητές βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες, χάνοντας μαθήματα. Για μια απόφαση… Για να φέρει ο Δήμος το Δημοτικό Ωδείο στο χώρο, εξοικονομώντας ενοίκια, ενώ πληρώνει 400€ ενοίκιο για αποθήκη-αρχείο της πολεοδομίας στη 18ης Αυγούστου, λες και είναι κεντρικό μαγαζί σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης…

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος είπε ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις, έως σήμερα, δικαιώνουν το Δήμο στο θέμα της μεταστέγασης. Η Δημοτική Αρχή, λοιπόν, επικαλείται το νόμο απέναντι στο ηθικό δικαίωμα για εκπαίδευση. Εάν είναι να πάμε με το νόμο λοιπόν, ας το πάμε με το νόμο.

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Ηλίας Σχορετσανίτης

Επικεφαλής

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία επ' ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου
Επόμενο άρθρο Σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. και της Συνεταιριστικής