Ειδήσεις

Ηλίας Σχορετσανίτης : Πνευματική Εθελοντική Αιμοδοσία


Την περασμένη Τρίτη, 14η Ιουνίου, τιμήθηκε η «Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη». Είναι μια μέρα αφιερωμένη σε αυτούς που δωρίζουνένα μέρος του εαυτού τους σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη το πολύτιμο αυτό αγαθό.Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο και οφείλουμε όλοι την φυλάττουμε ως τέτοια στη συνείδησή μας.

Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος τύπος εθελοντικής αιμοδοσίας για τον οποίο θα ήθελα να μιλήσω. Μια άλλη αιμοδοσία η οποία είναι ικανή να σώσει όχι μόνον έναν άνθρωπο, αλλά το γένος των Ελλήνων και όλη την ανθρωπότητα. Είναι η πνευματική αιμοδοσία και ο πρώτος καταγεγραμμένος εθελοντής αυτής είναι ο Προφήτης Ηλίας.

Στο βίο του Προφήτου Ηλιού στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε ότι ο εξέχων Προφήτης του Ισραήλ Ελισσαίος έλαβε τη Χάρη από τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος συμβολικά του έδωσε τη μυλωτή του (ένδυμα από δέρμα προβάτου). Με άλλα λόγια μέσω του Ηλία δόθηκε στον Ελισσαίο η χάρη του Θεού να προφητεύει και να θαυματουργεί, ότι πιο πολύτιμο, υπεύθυνο και ανθρωπιστικό. Και πράγματι ο Ελισσαίος πραγματοποίησε και περισσότερα και εντυπωσιακότερα θαύματα από τον Προφήτη Ηλία.

Στις ζοφερές μέρες που ζούμε, σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι άρρωστοι από τα πάθη της ψυχής, χρειαζόμαστε επειγόντως «αίμα». Χρειαζόμαστε τη χάρη και ευλογία του Θεού σε κάθε μας βήμα. Αλλά πώς να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι όταν δεν έχεις επίγνωση της κατάστασής σου; Πώς να αναζητήσεις τη χάρη του Θεού και τους ανθρώπους Του, όταν δεν λαμβάνεις καν τη δωρεά του αίματος του Χριστού;Όπως στη φυσική αιμοδοσία δεν είναι ικανοί όλοι να προσφέρουν αίμα για διάφορους λόγους, έτσι και στην πνευματική αιμοδοσία λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν. Αλλά μπορούν να προσφέρουν αστείρευτες ποσότητες, σε όλο τον κόσμο.

Στη μακραίωνη ιστορία της Πίστεώς μας,πολλοί Άγιοι έλαβαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος από πνευματικούς αιμοδότες. Στις μέρες μας τόσο ο Άγιος Παΐσιος, όσο και ο Άγιος Πορφύριος έλαβαν τη χάρη του Πνεύματος από δύο ρώσους μοναχούς, δείγμα της οικουμενικότητας που πρέπει να διέπει την εθελοντική προσφορά. Ίσως οι σύγχρονοι αυτοί Άγιοι να γίναν οι ίδιοι πνευματικοί αιμοδότες, για εμάς, για τις μέρες μας. Δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε φιλολογικής σημασίας τα λόγια του Αγίου Πορφυρίου: «Βλέπω μέσα από τη συμφορά να βγαίνει ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, που θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό».

Αυτά τα λόγια σημαίνουν για μένα ότι παρά τις δυσκολίες και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό μας, ο Θεός δε μας ξέχασε. Μας αγαπάει και μας περιμένει κοντά Του. Και εμένα και όλο τον κόσμο, γιατί αυτή είναι στους αιώνες η Αγάπη για το πλάσμα Του. Ας κατανοήσουμε, λοιπόν, την κατάστασή μας και την αδήριτη ανάγκη της ανθρωπότητας για πνευματικό αίμα. Την ανάγκη της ανθρωπότητας για Αγίους.Έτσι μόνο μπορεί να λάμψει η Ελλάδα ξανά και με το φως της να διώξει το σκοτάδι που σκεπάζει απελπιστικά την οικουμένη. Αλλιώς ματαιοπονούμε και προσπαθούμε αδίκως, ευρισκόμενοι σε λάθος κατεύθυνση.

Ο Προφήτης Ελισσαίος δέχθηκε το πνευματικό αίμα του Ηλιού και ευεργέτησε το λαό του Ισραήλ όχι μόνο θαυματουργώντας, αλλά συνεισφέροντας ως ηγετική προσωπικότητα στα πολιτικά ζητήματα.«Συμπτωματικά» η μνήμη τουπροφήτη Ελισσαίου, του πρώτου «πνευματικού αιμολήπτη» εορτάζεταιαπό την εκκλησία μας την 14η Ιουνίου.

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Οικονομολόγου MSc

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο ΕΛΜΕ : Πανθεσσαλική Παράσταση Διαμαρτυρίας