Ειδήσεις

Ηλίας Σχορετσανίτης: Σχέδιο ό,τι να ΄ ναι για τη Δημοτική Αγορά


Με την παρούσα παρέμβαση θα θέσουμε στην κρίση των αναγνωστών και συμπολιτών μας το σχεδιασμό βάσει του οποίου κινείται ο Δήμος. Προλογίζοντας, θεωρούμε ο σχεδιασμός αυτός δε υφίσταται καν, καθώς η διοίκηση του Δήμου λειτουργεί με μια συγκεχυμένη λογική για την ανάπτυξη της πόλης. Μια λογική αντιφατική που αυτό-αναιρεί τις εκπεφρασμένες προθέσεις των διοικούντων.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικούς μήνες ο Δήμος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας ενέταξαν κάποιες κεντρικές οδούς της πόλης στο πρόγραμμα «Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου – OpenMall». Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι «Mall», καθώς έχουμε επισκεφτεί κάποιο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Η ιδέα είναι πολύ καλή και γι’ αυτό ήμασταν θετικοί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, δε θα μπορούσαμε να σταθούμε απέναντι σε κάτι που οι ίδιοι προτείναμε μέσα από τον τοπικό τύπο στα τέλη Μαρτίου του 2018.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει και τους δρόμους που ορίζουν το τετράγωνο της Δημοτικής Αγοράς. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε το θέμα της δημιουργίας «Κέντρου Ένταξης Μεταναστών» και της ενοικίασης στο φορέα υλοποίησης(ΑΝ.ΚΑ) χώρου στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς. Φυσικά ήμασταν αρνητικοί, όχι γιατί δεν πρέπει να γίνει το «Κέντρο Ένταξης Μεταναστών», αλλά γιατί η αγορά, μόνο αγορά δεν είναι πλέον.

Έχετε δει κανένα «Mall» να στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές; Εάν έχετε δει έστω ένα να μου το πείτε να αναθεωρήσω την αντίληψή μου περί Εμπορικών Κέντρων. Στη Δημοτική Αγορά στεγάζεται το ΚΕΠ, η Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Αλληλεγγύης – Ειδικών Πληθυσμιακών Ευπαθών Ομάδων – Εθελοντισμού του Δήμου Καρδίτσας και τώρα έρχεται και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.

Είναι αυτή λογική για ένα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»; Λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μπορεί να εξοικονομεί ενοίκια ο Δήμος από τη στέγαση αυτών των υπηρεσιών στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, αλλά η Αγορά πρέπει να μείνει ή για να ακριβολογούμε να γίνει Αγορά. Ενώ, λοιπόν, το πρόγραμμα «OpenMall» είναι στη σωστή κατεύθυνση, από την άλλη πλευρά οι κινήσεις της Δημοτική Αρχής δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αυτό το σκοπό έχουν.

Υλοποιούμε, δηλαδή, ένα πρόγραμμα τυπικά για να πούμε ότι «κάτι κάναμε» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από την άλλη πλευρά δεσμεύουμε χρήσιμο στεγαζόμενο χώρο για την εμπορική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Εάν αυτό κατά τη Δημοτική Αρχή είναι «σχέδιο» με προγραμματισμό, οργάνωση, εκτέλεση και έλεγχο αποτελέσματος, λυπάμαι αλλά εμείς θα το χαρακτηρίζαμε «ο,τι να ΄ναι».

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ Ηλίας Σχορετσανίτης, Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καρδίτσας για την απώλεια του Στέφανου Καραμήτρου
Επόμενο άρθρο ΛΑ.Ε: Ξανά στους δρόμους οι αγρότες