Ειδήσεις

Ηλίας Σχορετσανίτης: Χωρίς συνείδηση, χωρίς ντροπή


Προσφάτως όλοι διαβάσαμε στον τοπικό τύπο τις αντεγκλήσεις μεταξύ του νυν δημάρχου κ. Αλεξάκου και του πρώην δημάρχου κ. Παπαλού. Το φως της δημοσιότητας είδαν σοβαρές αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση και παλαιοκομματικές συμπεριφορές στο Δήμο μας τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ ότι λένε ότι στους «δύο τρίτος δε χωρεί», είναι αδύνατον να παραμείνουμε σιωπηλοί σε πρακτικές που ζημιώνουν τους δημότες.

«Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας», έτσι λένε την παράταξη που διοικεί το Δήμο. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη; Πολύ θα επιθυμούσα να συμβαδίζουν οι πράξεις με τα λόγια, αλλά διαπιστώνω διάσταση, σε βαθμό αντίθεσης. Εφεξής θα αναφέρομαι στα πρόσωπα μόνο με την ιδιότητά τους και όχι με τα ονόματά τους, καθώς το πρόβλημα δημιουργείται από το θεσμικό τους ρόλο.

Όταν ο Δήμαρχος (και πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ) διορίζει με τις ευλογίες του τον Γενικό Γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας σε έμμισθη θέση στη ΔΕΥΑΚ, πιστεύει έστω και ένας ότι το έκανε επειδή μπήκε σε μια διαφανή διαδικασία επιλογής τού άριστου στελέχους; Μήπως ο Δήμαρχος δεν καταλαβαίνει τι πράττει; Ένας σεβαστός μου φίλος, που πληροφορήθηκε την είδηση, μου είπε χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν; Εγώ θα ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω στην Καρδίτσα». Η απώλεια της αιδούς στην πολιτική είναι τραγική συνέπεια της γενικής αναλγησίας των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τα κοινά. Είμαστε θύτες και θύματα ταυτόχρονα.

Το κριτήριο, λοιπόν, του «ανεξάρτητου» Δημάρχου είναι ξεκάθαρα ένα και μοναδικό. Ότι είναι Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να τον πληρώνουμε όλοι μας, έστω και με ένα 500άρικο. Τόση είναι η τιμή μας. Και εμείς, ως δημοτική παράταξη, πώς να σταθούμε απέναντι σε αυτή την αδικία; Γιατί είναι και το παιδί του «άλλου». Εκείνου που δεν ήταν ποτέ γραμμένος στο κόμμα, εκείνου που δεν πήγε ποτέ να χτυπήσει παλαμάκια, εκείνου που το παιδί δεν μπήκε στο σύστημα, γιατί πίστεψε στον κόπο και τις δυνάμεις του. Αυτά τα παιδιά Δήμαρχε έπρεπε να τα σκεφτείς πριν λάβεις αποφάσεις. Αυτή τη νοοτροπία έπρεπε να πολεμήσεις και όχι να αναπαράγεις, ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος βράζει στο ζουμί του.

Ο Δήμαρχος έκανε ο,τι έκανε προς τέρψη της κομματικής του οικογένειας, αλλά κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος το οποίο ορκίστηκε να τηρεί. Οι λοιποί αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας τι κάνουν; Ευαρεστούνται να εκπροσωπούνται και να χαρακτηρίζονται από τέτοιες ενέργειες; Προφανώς στηρίζουν και επικροτούν, διότι δε βλέπω ούτε δημόσιο διαχωρισμό θέσεων, ούτε παραιτήσεις, ούτε ανεξαρτητοποιήσεις. Άλαλα τα χείλη των…

Η Δημοτική Αρχή διαπίστωσε κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ των δημοτών τα προηγούμενα χρόνια και η αποκάλυψη την τιμά. Και γιατί δεν καλεί μια ανεξάρτητη (πραγματικά) εταιρεία λογιστικού ελέγχου να κάνουν επί ένα μήνα «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά του Δήμου; Δεν έχει σημασία εάν παραγράφηκαν τα αδικήματα. Σημασία έχει να γνωρίζει ο Δημότης ποιοι είναι αυτοί οι «ευυπόληπτοι» που κυκλοφορούν στην πόλη μας και μοίρασαν αφειδώς δημόσιο χρήμα. Ξένο χρήμα, προφανώς με ίδια οφέλη κατά νου. Η κοινωνική κατακραυγή είναι πιο βαριά από οποιαδήποτε δικαστική ετυμηγορία. Ιδού η Ρόδος.

Και μην ξεχνάτε ποτέ αγαπητοί συνδημότες ότι και οι δύο Δήμαρχοι που «λεονταρίζουν» στις εφημερίδες και μαλώνουν ωσάν τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, ήταν και οι δύο (μαζί με κάποιους άλλους δημάρχους των παχιών αγελάδων του παρελθόντος) αυτοί που σας προέτρεπαν ομοθυμαδόν να ψηφίσετε «ναι» στο δημοψήφισμα. Σας προέτρεπαν να σκύψετε το κεφάλι και οικειοθελώς να αποδεχθείτε τα μνημόνια της ηθικής απαξίωσης και οικονομικού ολοκαυτώματος. Σας ζητούσαν να γονατίσετε και να αποδεχθείτε τις απαιτήσεις των ξένων, όπως οι ίδιοι είναι μαθημένοι να πράττουν στις κομματικές απαιτήσεις, χωρίς ψήγμα συνείδησης.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ.

Προηγούμενο άρθρο ΤΕΙ Θεσσαλίας : Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Επόμενο άρθρο Στο επίκεντρο τα προβλήματα στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας