Ειδήσεις

Ηλ. Σχορετσανίτης: Ο Δήμος αυτουργός της απώλειας 450.000 ευρώ από τον αγροτικό πληθυσμό της Καρδίτσας


Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μη έγκαιρης οικονομικής συνδιαλλαγής με δημόσιους φορείς. Έχασες τη δόση του ΕΦΚΑ; Χάνεται και η ρύθμιση. Έχασες τη δόση της καταβολής του ΦΠΑ; Πηγαίνεις μέχρι σφράγισμα τραπεζικού λογαριασμού. Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει δεκάδες παραδείγματα. Ζούμε σε μια εποχή με καταληκτικές ημερομηνίες και η σωστή διαχείριση μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις των εκπρόθεσμων χρηματικών καταβολών. Δυστυχώς, τέτοια επιμελής διοίκηση και διαχείριση διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει στο Δήμο Καρδίτσας και θα το αντιληφθείτε με τα όσα θα σας παραθέσουμε.

Το Νοέμβριο του 2017 εγκρίθηκε το «Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού» της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε 29 αντλιοστάσια, ώστε να λειτουργήσουν με ρεύμα και όχι με ακριβό πετρέλαιο, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ από τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέρχονταν κατά 112.000€ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 210.000€ συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ και 125.000€ από το Δήμο Καρδίτσας. Στις αρχές Ιανουαρίου 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλε επιστολές προς το Δήμο Καρδίτσας ζητώντας να καταβάλλει το μερίδιο που του αναλογούσε εντός διμήνου, ενώ ρητώς αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που το ανωτέρω χρονικό διάστημα παρέλθει άπρακτο η παρούσα προσφορά σύνδεσης θα παύσει να ισχύει και ο φάκελος θα τεθεί στο αρχείο ».

Η Δημοτική Αρχή άφησε την ημερομηνία να παρέλθει (κατέληγε αρχές Μαρτίου) και εμφανίστηκε ουσιαστικά τον Ιούλιο ζητώντας να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί το πρόγραμμα στα χρήματα που αυτή διέθετε, πράγμα που σήμαινε τον εξηλεκτρισμό 21 αντλιοστασίων. Τον Ιούλιο, βέβαια, η αγροτική χρονιά είχε ήδη χαθεί ακόμη και αν μπορούσε να γίνει κάτι…

Κατά την άποψή μας, δε «βόλευε» τη διοίκηση του Δήμου το πρόγραμμα όπως προκηρύχτηκε, αλλά ήθελε να γίνει στα δικά του μέτρα, τόσο χρονικά όσο και χρηματικά. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το πρόγραμμα, δηλαδή μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου σε αγροτικές υποδομές.

Με άλλα λόγια δημιουργούμε το πρόβλημα, εμφανιζόμαστε μετά από 6-7 μήνες ζητώντας να λυθεί κατά τον τρόπο που επιθυμούμε και όταν διαπιστώνουμε ότι δε μας γίνεται το χατίρι «φταίνε άλλοι», όπως ήταν εν συντομία η απάντηση του Δημάρχου σε ερώτηση που υποβάλλαμε στο ΔΣ της προηγούμενης εβδομάδος.

Εμείς, ως Δημοτική Παράταξη, αλλά και οι πολίτες που παρακολουθούν «τα του Δήμου», ενδιαφερόμαστε για το κομμάτι που φταίει ο Δήμος, διότι εάν είχε καταβάλλει το αναλογούν μερίδιό του, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί και οι αγρότες θα είχαν ήδη καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη. Εάν το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος δεν είχε τα χρήματα, τότε τα «success stories» του Δημάρχου περί πλεονάσματος του ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ, είναι απλά «stories», ήτοι παραμύθια για κατανάλωση.

Ολοκληρώνοντας την δημόσια αυτή παρέμβαση, το να ρίχνουμε το βάρος σε άλλους είναι όντως μία λύση. Το να ρίχνει, όμως το βάρος σε κάποιον ένας Δήμαρχος που είχε «χαμένα» κρίσιμα συμβολαιογραφικά έγγραφα και δεν τα απέστειλε όταν τα «ανακάλυψε» στους Δημοτικούς Συμβούλους, ένας Δήμαρχος που δεν έχει απαντήσει πολλάκις σε ερωτήματα στο ΔΣ, ένας Δήμαρχος που στο ερώτημα «Γιατί είναι 15 λάμπες σβηστές στην οδό Καραϊσκάκη;» σου απαντά με ειρωνεία «πάρε τηλέφωνο στο 76000», τότε οι κατηγορίες του χάνουν την αξιοπιστία τους και το φταίξιμο μένει στον ίδιο, διότι δεν είναι καλοπροαίρετος φίλος της αλήθειας.

Τελικά, οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες του Δήμου που για ακόμη μία χρονιά πλήρωσαν αδρά από την τσέπη τους, επειδή η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε την ικανότητα να ανταπεξέλθει έγκαιρα, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους τους συμπολίτες και ιδιαίτερα σε όσους είχαν την υπομονή να διαβάσουν την παρούσα και να πληροφορηθούν για τις απόψεις μας.

ΥΓ Ενδιαφέρον θα είχε η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου ή του Γραφείου Τύπου του Δήμου για το θέμα, αν αυτά που μας είπε στο ΔΣ περί φταιξίματος «τρίτων» ισχύουν. Ιδού, εκθέστε όποιους νομίζετε ότι φταίνε για το πρόβλημα, ενώ ο Δήμος ήταν τύπος και υπογραμμός ενεργώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το δημόσιο συμφέρον.

 

Γράφει ο Ηλίας Σχορετσανίτης, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Προηγούμενο άρθρο Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά στηρίζει τους αγρότες
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας