Ειδήσεις

Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ η 21η Νοεμβρίου


Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βρίσκεται μια ώρα πριν το lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ: 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός!

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, το 1920, με το νόμο 2269 κατακτήθηκε για τους εργάτες στη βιομηχανία το 8ωρο και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις.

Για να γιορτάσει αυτή την επέτειο η κυβέρνηση και ο υπουργός των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, ανακοίνωσε χτες την επιβολή 10ωρης δουλειάς παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες.

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που παινεύεται ότι θα φέρει στο εργατικό δίκαιο, μαζί με ένα σωρό νέα, άθλια για την εργατική τάξη μέτρα όπως:

  • Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα.
  • Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.

 

Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του στο κεφάλαιο με «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως τις βαφτίζει, είναι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα τα τηλέφωνα των σωματείων χτυπούν και η ερώτηση δεν είναι «ποιος» αλλά «πόσα» με δεκάδες κρούσματα Κορωναιού να βγαίνουν ανά ημέρα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται ή ακολουθούν διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία στο εμπόριο είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. Ιχνηλατήσεις από τους εργοδότες, τους προϊσταμένους και τους τμηματάρχες και επίκληση στη γνωστή πλέον αθλιότητα της ατομικής ευθύνης. Στην υπαρκτή και άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους εργαζόμενους και να διακοπεί η ροή της μετάδοσης σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η απάντηση είναι «βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε».

Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά την επίθεση, τα κενά και την ανυπαρξία σχεδιασμού σε ότι αφορά τη ζωή τους, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στους μισθούς, στα εργασιακά δικαιώματα, στην παιδεία, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η ελευθερία στις απολύσεις με τη νεκρική σιγή της κυβέρνησης γύρω από την προστασία της εργασίας αυτές τις μέρες να είναι χαρακτηριστική, η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που πετσοκόβει κάθε μήνα τους μισθούς, η αναστολή συμβάσεων με ετεροχρονισμένα επιδόματα-ψίχουλα, βαθαίνουν τα πλήγματα στο εισόδημα, στον προγραμματισμό της ζωής των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή στους χώρους που παραμένουν ανοιχτοί η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο, με μονομερείς μεταβολές σε όρους εργασίας και στο ωράριο κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Δουλειά τις Κυριακές, επέκταση ωραρίων ως τα μεσάνυχτα, αλλαγές ειδικοτήτων είναι μερικά από τα στοιχεία της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για 2η φορά καλούνται να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ σε χώρους που δε σχετίζονται με τα σχολεία.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και με αθλιότητα απλώνει το δίχτυ της επίθεσης, φέρνοντας τις ανατροπές του αιώνα, με 10ωρα, με απλήρωτη εργασία, με νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Μπροστά σε όλα αυτά το εργατικό κέντρο Καρδίτσας αποφάσισε , ακολουθώντας την γραμμή της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ , πως οι εργαζόμενοι μπορούν να Παραμένουν αμέτοχοι και να αφήσουν κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους ανενόχλητοι.

Το σωματείο μας έχει εξαγγείλει για το Σάββατο 21/11/2020 ημέρα δράσεις για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ και εκείνη την ημέρα θα πραγματοποίηση συμβολική κινητοποίηση σε συγκεκριμένα καταστήματα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Δήλωση της απογραφής αιγοπροβάτων και χοίρων για το έτος 2020