Ημερίδα για την ανάπτυξη βιοενέργειας από ανακυκλωμένο ξύλο – Στο ΤΕΙ Ξύλου


Ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή είχε η ημερίδα που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου στα πλαίσια του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011» Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΟΥ» Ενδιάμεσα αποτελέσματα, που έγινε την Πέμπτη  5 Μαρτίου  2015 και ώρα 12.00 μμ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος. Η έναρξη έγινε με μια σύντομη παρουσίαση από τον Υπεύθυνο του προγράμματος για το Ίδρυμα Καθηγητή Δρ. Γεώργιο Νταλό  με αναφορά στους εταίρους του προγράμματος που είναι οι :ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.,Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ, ALFA WOOD – ΠΙΝΔΟΣ Α.Ε.Β.Ε, CHIMAR HELLAS A.E.,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ,Λ. ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ.

Με το κλείσιμο της εισαγωγής η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση «Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή κατάσταση που χαρακτηρίζει τα υπολείμματα ξύλου καθώς και η διακίνηση βιομάζας σήμερα» από τον Δρ. Γεώργιο Νταλό.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Δρ. Μιχάλη Σκαρβέλη, Αν. Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος «Οι ποσότητες των δασικών υπολειμμάτων και των υπολειμμάτων από δασικές βιομηχανίες » στην οποία έγινε αναφορά σε στρεμματικές αποδόσεις και ποσότητες που υπάρχουν διαθέσιμες. Στο βήμα κλήθηκε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Νάκος, MSc Χημικός Μηχανικός, από την εταιρεία CHIMAR HELLAS AΕ  που ανέπτυξε το θέμα «Τα πρώτα αποτελέσματα από την χρήση υπολειμμάτων από την βιομηχανία για την παραγωγή μοριοπλακών» μέσα από το οποίο για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πειραματικών μοριοσανίδων που έγιναν από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από βιομηχανίες ξύλου επένδυσης ξυλοπλακών.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον Δρ. Παναγιώτη Παπαγιαννακόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που παρουσίασε μέρος των αποτελεσμάτων από την Φιλανδική εταιρεία POYRY με θέμα  «”Ευρωπαϊκή Εμπειρία στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας ξύλου για την παραγωγή ενέργειας (Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία-Δανία)» όπου έγινε η σύγκριση των τεσσάρων αυτών χωρών δε θέματα αξιοποίησης της βιομάζας για παραγωγή διαφόρων μορφών ενέργειας.

Με το τέλος της ομιλίας έγινε συζήτηση όπου οι ομιλητές δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων που με χαρά απάντησαν ενώ συνεχίστηκε η όλη εκδήλωση με πολύωρη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των ατόμων που πήραν μέρος στην ημερίδα, στο γεύμα που ακολούθησε στο Ξενοδοχείο ΚΑΖΑΡΜΑ στη λίμνη Πλαστήρα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τιμώνται οι ήρωες του Υψώματος 731
Επόμενο άρθρο Η Κινητή Έκθεση του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων στην Καρδίτσα