Ειδήσεις

Ημερίδα για τις Φυσικές Καταστροφές και την Κλιματική Αλλαγή


Οι φυσικές καταστροφές και ο ρόλος των τοπικών αρχών στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ήταν το θέμα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Μετεώρων την Κυριακή 7 Απριλίου στην Καλαμπάκα. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας είχε η “Πράσινη Κιβωτός” και ο λόγος δόθηκε στους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα και Έλενα Φλόκα και στο Διευθυντή Ερευνών τους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στην ομιλία του με θέμα “Φυσικές Καταστροφές – Νέα Επιστημονικά, Τεχνολογικά και Επιχειρησιακά Δεδομένα από Πρόσφατες Καταστροφές σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο” εστίασε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο χαρακτήρα, την ένταση και την έκταση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής στο συνολικό τρόπο αντιμετώπισής τους. Κάνοντας αναφορά σε πρόσφατα συμβάντα στην Ελλάδα και στον κόσμο ανέδειξε τα νέα δεδομένα που πρέπει να αποτελέσουν βάση για την προσαρμογή της ανθρωπότητας στις νέες αυτές προκλήσεις και για τη μείωση της τρωτότητας και της διακινδύνευσης από τις φυσικές καταστροφές

Από άλλη σκοπιά η καθηγήτρια Έλενα Φλόκα παρουσίασε τα αίτια των κύκλων των κλιματικών αλλαγών που “είδε” ο πλανήτης, αλλά και τις ενδείξεις και αβεβαιότητες του φαινομένου στο παρελθόν και το παρόν.

Στις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι διαστημικές τεχνολογίες σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών εστίασε ο Δρ. Θανάσης Γκανάς, παρουσιάζοντας παραδείγματα από πρόσφατα συμβάντα.

Η Ημερίδα που παρακολουθήθηκε από εκπροσώπους τοπικών φορέων και πλήθος κατοίκων, στόχο είχε την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

 

Προηγούμενο άρθρο Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ημέρας για τα Πέτρινα Γεφύρια
Επόμενο άρθρο Κέντρο Μελέτης για την Παράδοση ιδρύει η Περιφέρεια