Ειδήσεις

Ημερίδα για το μεταναστευτικό από το Europe Direct Θεσσαλίας


Σημαντικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο το μεταναστευτικό , θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απρίλιου 2019  (από τις 10.30 π.μ. και μέχρι τις 15.00 μ.μ.) στην πόλη της Καρδίτσας , η οποία, ως γνωστό,  πρωτοπορεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται, αλλά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες το μεταναστευτικό φαινόμενο, σε συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., τόσο με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ,όσο και με την Ύπατη Αρμοστεία και το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Συγκεκριμένα στις 10.30 π.μ.- 13.00 μ.μ.   ,στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης , διοργανώνεται  μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, στην αίθουσα της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας (Μεγ. Αλεξάνδρου 34, 1ος όροφος, Καρδίτσα), με θέμα το μεταναστευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τίτλο: “Μετανάστες -Τοπικές Κοινωνίες: Μια συμμαχία για το μέλλον των πόλεων”.

Η ημερίδα αυτή διοργανώνεται από το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας-Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας , τον Δήμο Καρδίτσας και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.- Ο.Τ.Α.. με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ,που θα συντονίσουν οι κ.κ. Βασ. Μπέλλης (ΑΝ.ΚΑ.) ΚΑΙ Κώστας Σκριάπας (Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨) , θα γίνει καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, που είναι ο οικοδεσπότης Φορέας και αμέσως μετά  θα γίνουν τοποθετήσεις  από τον Γ.Γ.Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα, που συντονίζει της Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό , από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, , από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Κωτσό και τον Διευθυντή του Europe Direct Θεσσαλίας κ. Βασ. Χατζηκαμαγιάννη.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις :

  • «Μεταναστευτικό φαινόμενο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τις Τοπικές Κοινωνίες» (Σκριάπας Κων/νος, Πρόεδρος Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”)
  • «Φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Καρδίτσα»,

(Σέγγη Χρυσαυγή, Συντονίστρια Έργου, στέλεχος ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.)

  • «Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ»,

Ανδρεάδης Ηλίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

  • «Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας»,

Μπλέτσα Ελένη, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

  • Ομιλία εκπροσώπου Κοινότητας Αραβόφωνων που διαμένουν στην Καρδίτσα
  • Ομιλία εκπροσώπου Κοινότητας Γαλλόφωνων που διαμένουν στην Καρδίτσα

 

Εγκαίνια του Διαπολιτισμικού Κέντρου «Σταυροδρομι»

Μετά το τέλος της ημερίδας  η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. , καλεί όλους στις 14.00 μ.μ. στην τελετή  των εγκαινίων του Διαπολιτισμικού Κέντρου «Σταυροδρομι». Πρόκειται για ένα χώρο αναφοράς για τις Κοινότητες των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διαμένουν στην πόλη της Καρδίτσας.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε  με την υποστήριξη του Προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια των εγκαινίων θα βραβευτούν παιδιά προσφύγων, ενώ θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα διαπολιτισμικής κουζίνας, που θα ετοιμάσουν οι κοινότητες προσφύγων που κατοικούν στην Καρδίτσα.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τον Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.) και την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNHCR).

 

Ανθρωπιστικός ο Στόχος των εκδηλώσεων

Η μετανάστευση αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή, κατασκευάζοντας παράλληλα και τις ιδιαίτερες στάσεις του πληθυσμού απέναντι στους μετανάστες. Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες με την επικράτηση των νέων τεχνολογιών και τη βαθμιαία αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα από τη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, την τάση εγκαθίδρυσης των ευέλικτων μηχανών, οι οποίες εργάζονται ακατάπαυτα, έχοντας τη δυνατότητα να επιλύουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, η μετανάστευση μετατρέπεται σε κοινωνικό πρόβλημα. Ο 20ος αιώνας έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αιώνας της μετανάστευσης» διότι σημειώθηκαν οι σημαντικότερες πληθυσμιακές μετακινήσεις και αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού. Το Μεταναστευτικό απασχολεί όλο και περισσότερο την Ευρώπη και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί , με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι εκδηλώσεις  αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το κοινωνικό φαινόμενο της Μετανάστευσης και την ενσωμάτωση των προσφύγων  στον κοινωνικό ιστό.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στόχος βανδάλων το 4ο Δημοτικό σχολείο Σοφάδων