Ημερίδα της Ένωσης Καταστηματαρχών Καρδίτσας


Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίασης , αναψυχής  και διασκέδασης ) και εταιρίες – οργανισμοί  πνευματικών  & συγγενικών δικαιωμάτων  , μια σχέση αγάπη και μίσους .

Αγάπη , γιατί αυτό νιώθουμε για την μουσική που παίζουμε , για το έργο των καλλιτεχνών που διαφημίζουμε , προωθούμε και κάνουμε γνωστό στους πάντες – όχι , δεν ζητάμε για αυτό δικαιώματα , άλλωστε εμείς πάντοτε είμαστε φιλεύσπλαχνοι , στα όρια της κοροϊδίας- και μίσους , που απορρέει από την τακτική και συμπεριφορά κάποιων εξ’αυτων των οργανισμών – εταιριών.

Σύμφωνα με τον Ν.2121/1993 προβλέπεται η προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η καταβολή αντιτίμου από τις επιχειρήσεις που για την εξυπηρέτηση ή διασκέδαση των πελατών τους αναπαράγουν πνευματικά έργα π.χ. μουσική, ταινίες κλπ.

Οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί μουσική δημόσια (δημόσια εκτέλεση)

εκτός από την καταβολή αμοιβής στους δημιουργούς των μουσικών έργων

(συνθέτες και στιχουργούς), οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης “ΑΕΠΙ” και “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”, οφείλεται και εύλογη αμοιβή στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων που εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς Grammo, Ερατώ και Απόλλων (α. 49 παρ. 1 ν. 2121/1993). Οι τρεις αυτοί οργανισμοί συνέστησαν τον GEA

Τα καταστήματα εστίασης έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν εύλογη αμοιβή τόσο για τα πνευματικά δικαιώματα, όσο και για τα συγγενικά δικαιώματα. Αμοιβή που μόνο εύλογη δεν είναι, πόσο θα΄ναι και το πώς θα πληρωθεί , καθορίζεται μονομερώς.

Η  Ένωση παρά τις όποιες προσπάθειες κατέστη αδύνατο να έλθει σε κάποια συμφωνία με την ΑΕΠΙ , σε αντίθεση με την GEA  που η συμφωνία προέβλεπε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το επίσημο αμοιβολόγιό της. Ενδεικτικό ότι με το ποσό των 30€ μπορούσε κάποιος να κλείσει όλες τις χρονιές μέχρι και το 2011.Ετσι  όποιος συνάδελφος δεν αγνόησε , παρά αποδέχθηκε  την συμφωνία βγήκε σαφώς ωφελημένος

Είναι γνωστό σε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την Εστίαση και Διασκέδαση, τα απίστευτα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Οι διαπραγματευόμενες αμοιβές – τιμές είναι σε απίστευτη δυσαναλογία με την κρίση που βιώνει ο κλάδος. Τα εκατοντάδες ποινικά δικαστήρια, ασφαλιστικά μέτρα, ασφυκτικές πιέσεις, ειδοποιητήρια από Εισαγγελίες και Αστυνομία, έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση, ζητώντας χρήματα ετών. Επίσης, τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι εταιρίες είναι ακατανόητα και μάλιστα όταν επέρχεται συμβιβασμός, η απαίτηση να είναι κατά πολύ μικρότερη από την αρχική τιμή που ζήτησε. Τα ανωτέρω φαινόμενα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές πόλεις. Οι συνάδελφοι δεν είναι ενημερωμένοι, για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους. Εάν λοιπόν δεν ενημερωθεί ο κάθε συνάδελφος, θα είναι έρμαιο των γεγονότων τα οποία βιώνει μέχρι τώρα. Το θέμα των πνευματικών  & συγγενικών δικαιωμάτων δεν είναι το μοναδικό που βασανίζει τον κλάδο μας .Η Ένωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και το ΠΑ.ΣΚΕ.ΔΙ διοργανώνει ημερίδα, την Δευτέρα 23 Μαρτίου , στις 17.00μμ , στο Επιμελητήριο με θέματα:

  1. Πνευματικά & Συγγενικά δικαιώματα
  2. Εκπαίδευση σε κανόνες Υγιεινής – Voucher
  3. Ωράριο λειτουργίας
  4. Αντικαπνιστικός Νόμος
  5. Ηχορύπανση – Ηχομόνωση
  6. Πρόστιμα

Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος να παρευρεθεί

 

Ο Πρόεδρος

Παππάς Χρήστος

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Η ΕΝΠΕ εκπαιδεύει τα στελέχη των Περιφερειών στις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις