Ειδήσεις

Η άλλη Ρότα για τις κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ


Έτοιμοι και αποφασισμένοι για να δώσουν την μάχη μέχρι τέλους έδειξαν ότι ήταν οι χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την χώρα που συμμετείχαν στις 4ήμερες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το απέδειξαν όχι μόνο στους δρόμους της Αθήνας αλλά και σε δεκάδες Δήμους, γκαράζ, χώρους εργασίας από άκρη σε άκρη.

Το υπουργείο Εσωτερικών για ακόμη μια φορά δια των αόριστων υποσχέσεων, του γενικού διαλόγου αλλά και της αναμονής της απόφασης του Ελ.Συν.  προσπάθησε να αγοράσει χρόνο. Η συμμετοχή αλλά και η οργή των εργαζομένων απέδειξαν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε άλλο χρόνο.

Για τους παιδικούς σταθμούς και τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτούς ο Υπουργός κ Σκουρλέτης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει έναν διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους για την εξαγγελία του Υπ. Παιδείας  κ Γαβρόγλου. Για το ζήτημα της νομιμοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων είπε ότι θα επιδιώξει να προχωρήσει σε κάποιες μονιμοποιήσεις εργαζομένων…… που δουλεύουν σε προγράμματα, χωρίς όμως να προσμετρηθούν αυτές  σε νέες προσλήψεις!!!!. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι λίγες μέρες μόλις πριν ψήφισαν το 4ο μνημόνιο που εκτός των άλλων προβλέπει και μηδενικές προσλήψεις για το 2018 και 2019. Για την αντίθεση της ομοσπονδίας στην τροποποίηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών παιδικών σταθμών όπως την έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, ο Υπουργός απέφυγε να πάρει θέση. Σιγή ιχθύος και για το άνοιγμα παιδικών σταθμών μέσο ΚΟΙΝΣΕΠ!!!!!!

Από την πλευρά μας έχουμε επισημάνει την παγίδα στην οποία θέλει να μας παρασύρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δυστυχώς η πλειοψηφία της ομοσπονδίας έχει πέσει. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε και να αναπαράγουμε την διχόνοια μεταξύ Νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων για το ποιός θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την ήδη πετσοκομμένη πίτα της εργασίας. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε το ΕΣΠΑ ως λύση αλλά οφείλουμε να  προτάσσουμε την κρατική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, την μονιμοποίηση όλου  του προσωπικού με την ταυτόχρονη δωρεάν φροντίδα και εκπαίδευση όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Στους ήδη υποστελεχωμένους παιδικούς σταθμούς δεν μπορούμε να μην ζητάμε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, πέρασμα όλων των παιδικών σταθμών και των εργαζομένων αυτών, στους δήμους από τα νομικά πρόσωπα και τις Δημοτικές επιχειρήσεις, προστασία και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλου του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Αυτά είναι  αιτήματα που ενώνουν τον κλάδο. Σίγουρα όχι πάντως το στενό –άκρως συντεχνιακό, πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλεται από τον ΠΑΣΥΒ αλλά και από την πλειοψηφία της ομοσπονδίας. Ένας ΠΑΣΥΒ που στην πρόταση του διαλόγου δέχτηκε πρώτος και ως ανεξάρτητος φορέας αδιαφορώντας για την τελική αποδοχή ή απόρριψη από πλευράς ομοσπονδίας.

Στο καυτό ζήτημα των απολύσεων δεν υπήρχαν περιθώρια πιστευτής απάντησης ή έστω και πρότασης από πλευράς υπουργείου. Ο υπουργός ζήτησε αναμονή έως  ότου καθαρογραφεί η  απόφαση του Ελ. Συνεδρίου. Υποσχέθηκε ότι εάν χρειαστεί θα ξανανομοθετήσει για τα δεδουλευμένα και την συνέχιση ισχύος των συμβάσεων μέχρι τέλος του 2017.Στην ερώτηση για το τι θα γίνει εάν οι δήμαρχοι δεν την ακολουθήσουν ,όπως ήδη έχουν κάνει κάποιοι, πήραμε την απάντηση ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο ,απλά θα είναι παράνομοι!!! Ούτε κουβέντα από τον ίδιο αλλά και από την πλειοψηφία της ομοσπονδίας για την  μετατροπή των συμβάσεων  αυτών σε αορίστου  χρόνου. Την ανάγκη για κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Επίσης καμία λέξη για το διατυπωμένο αίτημα κατά τα άλλα στην τελευταία απόφαση Γεν. Συμβ. για ίση αμοιβή για ίση εργασία που αφορά τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα κοινωφελή προγράμματα.

Όταν ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον  Υπουργό για την ψήφιση του νόμου στο τελευταίο μνημόνιο που προβλέπεται την εναρμόνιση των ΒΑΕ  με την κοινοτικό ευρωπαϊκό δίκαιο η απάντηση ήταν ”αφοπλιστική”. Δεν γνωρίζει, μας είπε, τι σημαίνει αυτό, αλλά και ότι δεν πιστεύει να αφορά τα επιδόματα και τα συνταξιοδοτικά των ΒΑΕ άμεσα. Μάλλον σε βάθος χρόνου……….

Οι απαντήσεις δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από αυτές ,μιας και για τον πιο καλόπιστο έχει γίνει κατανοητό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετεί και ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική. Επίθεση σε κάθε μορφής δικαιώματος μέχρι την απόλυτη εξάλειψη του.

Το ίδιο αναμενόμενη ήταν όμως και η στάση της πλειοψηφίας  της ομοσπονδίας. Ενώ η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα του κόσμου είναι τέτοια ώστε να διεκδικήσει την οριστική λύση ,προτίμησαν για άλλη μια φορά, Ανατροπή και Δακε, να σβήσουν τις μηχανές. Η αγωνία εφιάλτης της ανεργίας  και η εξαθλίωση, όμως, δεν πρόκειται να αφήσουν τον αγώνα αυτόν που τώρα  ξεκινάει να ξεφουσκώσει.

Για το λόγο αυτόν καλέστηκε η  Εκτελεστική Επιτροπή να συνεδριάσει άμεσα (ορίστηκε συνεδρίαση για την Δευτέρα) αλλά κυρίως απευθυνόμαστε στο κόσμο των Γεν Συν., των επιτροπών αγώνα, των εργαζομένων σε όλον τον κλάδο (μονίμων, αορίστου συμβασιούχων), στο κάθε σωματείο, κάθε μεμονωμένο αγωνιστή  να οργανώσει από τα κάτω το σχέδιο, την μάχη τις μορφές μέχρι την τελική νίκη.

                                                             άλλη Ρότα Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την ποιήτρια Έφη Φιλίππου-Φαλιάγκα