Ειδήσεις

Η ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων στη Θεσσαλία στο επίκεντρο


Oι Αναπτυξιακές Προοπτικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αναφορά στην περιφερειακή ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ήταν τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου.

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ανέφερε πως η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων των επιχειρήσεων, η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή είναι καίρια σημεία που πρέπει να μας απασχολήσουν για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή. Η απαίτηση που προβάλλεται επιτακτικά είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην περιφέρεια και όχι αποσπασματικών μέτρων ενίσχυσης, τα οποία οδηγούν σε πρόσκαιρες βελτιώσεις του περιφερειακού οικονομικού χώρου. Η ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει να διοχετευθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι πόροι στο τοπικό παραγωγικό σύστημα και να μην υπάρξει καθυστέρηση ούτε στον σχεδιασμό αλλά πολύ περισσότερο στην απορρόφηση πόρων για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Ήδη ο ΣΕΒ σε συνεργασία με όλους τους Περιφερειακούς Συνδέσμους, μεταξύ των οποίων και ο ΣΘΕΒ, κατέγραψαν τις προτεραιότητες για τη βιομηχανία για την περίοδο 2019 – 2021 αλλά και για ειδικά θέματα ανάπτυξης της Θεσσαλίας, για τα οποία ενημερώθηκαν εκτενώς οι συμμετέχοντες.

Στην παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος  ανέφερε ότι η εθνική αναπτυξιακή πολιτική δεν θα έχει μέλλον εάν δεν πατά σε γερά θεμέλια και γερά θεμέλια δεν θα έχουμε χωρίς την ισχυρή και υγιή ανάπτυξη της Περιφέρειας με έμφαση στην ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι έρχεται να καλύψει καίρια αιτήματα της αγοράς που παρέμεναν σε εκκρεμότητα επί σειρά.  Όπως, όμως, τόνισε ο κ. Μπίτσιος, κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος, θα είναι τόσο η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων όσο και η υλοποίηση των προτεινομένων μέτρων που αφορούν στην αναδιοργάνωση φορέων του Δημοσίου που εμπλέκονται στην επενδυτική γραφειοκρατία. Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΣΕΒ για την ενίσχυση της Περιφέρειας, όπως είναι η επείγουσα ανάγκη επανασχεδιασμού του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, η ενίσχυση των υποδομών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη ΒΙΠΕ Λάρισας, ώστε να υποστηρίζει επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου “Τεχνόπολης” στην Λάρισα.  Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο του ΣΘΕΒ Αχιλλέα Νταβέλη για τη συμμετοχή και τη συνδρομή του Συνδέσμου στην επίτευξη των κοινών  στόχων και τόνισε ότι: “Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά μαζί στο δημόσιο διάλογο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο οι επιχειρήσεις  μας να αναπτύξουν την παραγωγή και την εξωστρέφειά τους».

Στην συνέχεια ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Γιώργος Ξηρογιάννης παρουσίασε τις προτεραιότητες για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της αξιοποίησης των εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «…Είναι λάθος η οικονομία να εστιάζει στον πληθωρισμό γιατί περιορίζεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις του σήμερα όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση και η χρηματοοικονομική σταθερότητα  ενώ απαιτείται επεκτατική δημοσιονομική πολιτική
Είναι λάθος τα μεγάλα αποθεματικά και το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί αποτελούν βαρίδιο για την ανάπτυξη. Η λιτότητα είναι αντιπαραγωγική» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός προσθέτοντας:  «Παραγωγική επανάσταση  και  Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα μας οδηγήσουν με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, καινοτόμα σκέψη, σοβαρός σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και λελογισμένα ρίσκα. Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι οι  μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν «εδώ και χθες» για να προληφθεί η μεταρρυθμιστική κόπωση  και χαρακτήρισε το αποτύπωμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη  θετικό, αφού  1,2 δις ευρώ επέστρεψαν στις Τράπεζες, το 73% των εργαζομένων δεν φοβάται ότι θα χάσει το επόμενο διάστημα τη δουλειά του και έχει δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μίλησε για τις βασικές επενδυτικές προτεραιότητες και τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, που έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο αναλυτικά ο κ. Σκάλκος δήλωσε:

«Σκοπός μας είμαι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα πολλά συναπτά έτη. Η βιομηχανία έχει σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό μας, καθώς αποτελεί το επίκεντρο της επιχειρηματικής ανάταξης». Και συμπλήρωσε: «Συζητάμε με μέλη του ΣΘΕΒ για τις υποχρεώσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι οι φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε από κοινού. Θα πρέπει να δούμε που θα κατευθυνθούν οι πόροι της επομένης περιόδου, ώστε – θα το πω απλά- και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ να πιάσει τόπο. Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας και η Πολιτεία οφείλει να τους συνδράμει προκειμένου να γυρίσει οριστικά η χώρα μας σελίδα».

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι Δήμαρχοι Λαρισαίων, Τεμπών και Τυρνάβου κκ Α. Καλογιάννης, Γ. Μανώλης, Γ. Κόκκουρας,  οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σ. Γιαννακόπουλος και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας κ. Χ. Καλλέας ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθρο Μαθητές από σχολεία της Ισπανίας και της Ιταλίας επισκέφτηκαν την Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Στη χειροτονία του νέου Επισκόπου ο Νικόλαος Ντίτορας