Ειδήσεις

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καρδίτσας για το ν/σ για τους ΟΤΑ Κλεισθένης


Με βαρύγδουπους τίτλους, η κυβέρνηση έφερε το Ν/Σ για τους ΟΤΑ και περιφέρειες με την ονομασία «Κλεισθένης Ι».Το νομοσχέδιο κινείται στον αντίποδα των αγώνων και των αιτημάτων του εργατικού κινήματος και των κινημάτων στις πόλεις. Θέλει τους Δήμους επιχειρήσεις και τους Δημάρχους και περιφερειάρχες μάνατζερ. Είναι κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο κόσμο που αγωνίζεται για να σώσει το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, ένα δώρο για τους επιχειρηματίες και “επενδυτές”, όπως αυτούς που καταστρέφουν για χάρη του κέρδους από το Ελληνικό μέχρι το Βόλο και τα βουνά των Αγράφων στην Καρδίτσα.

«Διεύρυνση της δημοκρατίας» λέει η κυβέρνηση  με το πρόσχημα της εισαγωγής της απλής αναλογικής. «Διάλυση των ΟΤΑ και ακυβερνησία», κραυγάζει το γαλαζοπράσινο κατεστημένο. Όμως από κοινού μέχρι τώρα, συναγωνίζονταν ποιος καλύτερα θα εφαρμόσει το σύνολο των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων, ειδικά στους ΟΤΑ. Από κοινού υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους,  διαχειρίστηκαν εν τέλει την ίδια πολιτική.

Με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκουν

  1. Νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με την ένταξη στα  ανταποδοτικά τέλη και άλλων υπηρεσιών,  όπως των  υπηρεσιών πρασίνου. Επιπλέον  μεταφορά νέων φόρων, όπως πχ οι προτεινόμενες αλλαγές για το «Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος» με πρόβλεψη για ανεξέλεγκτο και χωρίς όρια καθορισμό του ύψους τους. Την ίδια στιγμή,  που με το Μεσοπρόθεσμο, οι ΚΑΠ παραμένουν μειωμένοι πάνω από το  60% και μέχρι και το 2021 .
  2. Με το νέο νομοσχέδιο εκείνο που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι των ΟΤΑ να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει βοηθητικό χαρακτήρα και να συμβάλει σε αυτές και στο φοροεισπρακτικό «κυνήγι»  των δήμων.

Με βάση αυτό οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοί τους αποκτούν  νέο θεσμικό πλαίσιο για  να συμβάλουν καλύτερα και  πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα κεφάλαια με τίτλο “Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής  δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ” και “Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ” ανοίγονται  νέα πεδία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με  την αποφασιστική συνδρομή των ΟΤΑ σε έργα και υποδομές για να υπηρετήσουν τους  σχεδιασμούς μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.  Θεσμοθετούν την δημιουργία  Α.Ε. για απόκτηση πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια και εμπλοκή σε παραγωγή και διανομή ενέργειας, μεταφορές κλπ. Εκχωρούν στην  επιχειρηματική κερδοσκοπία  του κεφαλαίου, φυσικούς  πόρους  και δημοτικής γης, τη δυνατότητα  παραχώρησης  δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών τους , με  κάθε είδους διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές.

Μεγάλο μέρος αφιερώνετε για τον  μετασχηματισμό και την λειτουργία  των ΦοΣΔΑ σε Α. Ε.,  για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι διατάξεις για το «Οικονομικό Παρατηρητήριο», καθώς και αυτές για τον «λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ» καθορίζουν ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στον «λογαριασμό» επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους, διάταξη που έχει προσφάτως περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εάν δεν έχουν συμφέρον οι τράπεζες να επενδύσουν στους χρεοκοπημένους δήμους, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλει σε προγραμματική συμφωνία με τον κάθε  δήμο  το σχέδιο «εξυγίανσης»,  με απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, συρρίκνωση υπηρεσιών, επιπλέον φόρους, κ.λπ.

Έτσι θεσμοποιούν πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων.Οι δήμοι μετατρέπονται πλήρως σε μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους/διαχειριστικό μηχανισμό/ εταιρία διαχείρισης- ιδιωτικοποίησης.

Όμως, για ποιο πράγμα γίνεται ο καυγάς;

Για το «πάπλωμα», και όχι για την ουσία,  ποιος και με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί καλύτερα τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις.  Απλή αναλογική για ευρύτερες συναινέσεις που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ ή μπορούμε και μόνοι μας να τα υλοποιήσουμε, χωρίς ενοχλητικές φωνές και μπερδέματα που κραυγάζουν από την άλλη το γαλαζοπράσινο κατεστημένο στους ΟΤΑ,  γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν το μονοπώλιο της δημοτικής-περιφερειακής εξουσίας και για αυτό μιλούν για ακυβερνησία και ζητούν να παραμείνει το εκλογικό σύστημα ως έχει και η θητεία στα 5 χρόνια.

Υπάρχει όμως «κάτι πιο βαθύ» που τους ενώνει όπως η  εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και της διατήρησης της κυριαρχίας της, ανεξάρτητα από τον καυγά τους για τη νομή της εξουσίας.

Το πραγματικό δίλημμα και για τους δήμους και τις περιφέρειες είναι το ποια πολιτική υλοποιούν. Την αντιλαϊκή-μνημονιακή πολιτική που απαιτούν καπιταλιστές, κυβερνήσεις, Ε.Ε. και ΔΝΤ ή τη σύγκρουση με αυτή υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, και όχι αποκλειστικά ο τρόπος εκλογής.

Ενώ η σκέψη για ποσοστό πλαφόν που θα αποκλείει  μικρές δυνάμεις είναι στο τραπέζι.

Παράλληλα η συνέχιση εκλογής του δημάρχου από δεύτερο γύρο για να φαίνεται ότι εκφράζει την αποδοχή απόλυτης πλειοψηφίας, και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, εμπεδώνει το δήμαρχο-κεντρικό μοντέλο. Ταυτόχρονα και όσα προβάλλονται ως θεσμοί συμμετοχής των πολιτών (πχ επιτροπές διαβούλευσης), αποτελούν διακοσμητικά όργανα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν και είναι ενάντια και στις προηγούμενες με τον «Καλλικράτη» αλλά και με τις νέες του «Καλλισθένη»  «μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμούς» που λένε,  για να αποκρύψουν την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αγωνιζόμαστε για ένα  διαφορετικό μοντέλο  λειτουργίας και διαχείρισης των κοινών, σε μια άλλη κοινωνία,  χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο  με ισότητα και δικαιοσύνη, χωρίς φτώχεια διακρίσεις  και πολέμους, όπου το περιβάλλον και οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη, με πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς, όπου την εξουσία όλη θα κρατά στα χέρια του ο εργαζόμενος λαός.

Διεκδικούμε την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και τη ΕΕ, την κατάργηση των μνημονίων και των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς. Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Αντί για κλιμάκωση των εξοπλισμών που οδηγούν σε εμπλοκή σε πολέμους, αύξηση τώρα της κρατικής χρηματοδότησης, των ΚΑΠ και των ΣΑΤΑ ώστε να στηριχτούν οι παιδικοί σταθμοί, το Βοήθεια στο Σπίτι, προγράμματα στέγασης, πρόνοιας για τους φτωχούς και τους πρόσφυγες. Άμεση απόσυρση των Δήμων από τους πλειστηριασμούς για χρέη, σε βάρος των φτωχοποιημένων δημοτών.

Διεκδικούμε απλή αναλογική, ισότιμη συμμετοχή, δικαίωμα συμμετοχής στους μετανάστες.

 

Προηγούμενο άρθρο Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια του Δημάρχου Καρδίτσας στην ομάδα του Σ.Π.Α.Κ.