Η απάτη της αξιολόγησης στους Δήμους


Στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης,  πριν λίγο καιρό, πολλοί εξεπλάγησαν αρνητικά  με την πρωτοβουλία μερικών « προθύμων» δημάρχων, να   προβούν σε   αξιολόγηση των δομών τους, αποτελώντας «πιλότο» για τους υπόλοιπους δήμους . Η πρωτοβουλία αυτή  δικαιολογήθηκε από τους ίδιους και θεωρήθηκε  από κάποιους άλλους, σαν μια κίνηση που εκπορεύονταν από τη διάθεσή τους να βελτιώσουν τις παρεχόμενες  υπηρεσίες των δήμων τους.

Όμως οι πραγματικές προθέσεις ήταν να συμβάλουν στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής για κινητικότητα και διαθεσιμότητες, αλλά με «όρους». Ετσι:

1.     Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ Σ της ΚΕΔΕ, αυτό, ξεκαθάρισε προς την δικομματική ( πλέον) κυβέρνηση ότι η Τοπική Διοίκηση θα προχωρήσει από μόνη της σε « αξιολόγηση των δομών της ώστε να διαπιστώσει το πλεονάζον προσωπικό». Προσπάθησε δηλαδή η ΚΕΔΕ να εξαντλήσει την παρέμβασή της στο πώς θα ξεγελάσει υπουργεία και τρόικα, ώστε να είναι λιγότερες οι συνέπειες, χρησιμοποιώντας «παράθυρα» στο νόμο και  εξάντλησε τη διαφωνία της στον τρόπο και στο μέγεθος των παρεμβάσεων και καθόλου στην ουσία των απαιτήσεων της κυβερνητική πολιτικής

2.         κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση να διευρύνει τις δεξαμενές των απολύσεων πέραν των δήμων, δηλώνοντας ότι «είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν».

Η κυβέρνηση όμως δεν αυτοσχεδιάζει. Έτσι με την τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και  Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 26 Ιουλίου 2012, στα μουλωχτά σε νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, προβλέφθηκε   η κατάρτιση με Προεδρικό Διάταγμα οργανισμών υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών,  αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και ΝΠΔΔ.  Η κατάρτιση αυτή θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και θα συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και  θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης τα το οποία θα έχουν εγκριθεί  από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα άλλα που θα προβλέπουν οι οργανισμοί, θα είναι η σύσταση  νέων θέσεων προσωπικού καθώς και η κατάργηση κατά κατηγορία υφιστάμενων θέσεων  που πλεονάζουν ή ακόμα μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Όλα αυτά στο δήθεν όνομα της « ορθολογικής και αποτελεσματικής αναδιοργάνωσης  των δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών». Βεβαίως το σχήμα- υπηρεσία που θα κάνει την αξιολόγηση θα είναι  απόλυτα ελεγχόμενο από αυτή.

Στόχος για την κυβέρνηση είναι, με την κατάργηση θέσεων αλλά και οργανικών μονάδων των ΟΤΑ να προκύψει άμεσα ο αριθμός των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των 12.500 που τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να συμπληρώσουν  μέχρι το τέλος του έτους.

Η «Αξιολόγηση» λοιπόν την οποία αντιμετωπίζουν σαν φετίχ οι δήμαρχοι για τη δήθεν υπεράσπιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών  προς τους πολίτες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το όχημα  για να βοηθήσουν να περάσουν ομαλά τα σχέδια της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις  με το « γάντι», χωρίς να πάρει το «ανάθεμα» η κυβέρνηση και η πολιτική της, αλλά  να φορτωθεί η ενοχή στους εργαζόμενους.   

Είναι λοιπόν φανερό ότι η Τοπική Διοίκηση έχει αναδειχθεί σε στυλοβάτη και συνειδητό παράγοντα για το πέρασμα στο Δημόσιο όλων των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι μοναδικός δρόμος είναι ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα , ώστε να εμποδίσουν την εφαρμογή της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων , της κινητικότητας , της αξιολόγησης που προτείνει η ΚΕΔΕ ή η κυβέρνηση.  

Η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και η αφαίρεση αυτονόητων δικαιωμάτων τους , όπως η εργασία, θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον. Η λύση βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι  η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας είναι απαραίτητος όρος για τη λαϊκή ευημερία.

«Λαϊκή Συσπείρωση Καρδίτσας»  

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκληση συμμετοχής σε ανοιχτή συγκέντρωση πατριωτών
Επόμενο άρθρο Κτηματολογικά γραφεία σε Καρδίτσα - Λάρισα