Η βουλευτής κ. Χρ. Κατσαβριά για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου


Σχετικά με την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, ήδη πριν από την κρίση, δεν ενέταξαν την πολιτική για τον πολιτισμό στις προτεραιότητές τους. Το “παρτυ” των αλόγιστων επιδοτήσεων σε ημετέρους χωρίς όραμα και στοχοθεσία, διαδέχθηκε η πολιτική της υποβάθμισης και της αδιαφορίας. Ο πολιτισμός αντιμετωπίστηκε σαν μια πολυτέλεια, σαν κάτι που δεν αφορά το λαό, παρά μόνο λίγους εκκεντρικούς.

Η ίδια πολιτική απαξίωσης εφαρμόστηκε και στο χώρο του βιβλίου. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αφέθηκαν στην τύχη τους, αποψιλωμένες από προσωπικό και υποδομές. Συγκεκριμένα, η προσπάθεια που είχε γίνει στο νομό Καρδίτσας για τη δημιουργία δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών, τελικά απαξιώνεται, καθώς αυτές είναι παρατημένες από τις διοικήσεις των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι επί της ουσίας κατηργημένο, κάτι που στερεί από τη χώρα μία πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία.

Αρνητικές συνέπειες έχει και η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η διάταξη αυτή προέβλεπε περιορισμούς στη μεταβολή της τιμής των βιβλίων για διάστημα 2 ετών από την έκδοσή τους. Η θέσπιση της ενιαίας τιμής είχε αποτελέσει ένα μέτρο που εγγυόταν τη βιωσιμότητα των μικρών εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Επιπλέον, κατοχύρωνε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, κάτι που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οδήγησε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών του βιβλίου σε σχέση με άλλα εμπορεύματα. Η κατάργησή της αποτελεί ένα δώρο στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων εμπορικών βιβλίων, πλήττοντας τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, τα μικρά βιβλιοπωλεία, καθώς και το ποιοτικό βιβλίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την επαναφορά της ενιαίας τιμής, για τη συνολικότερη αναβάθμιση της πολιτικής για το βιβλίο.

Εκτός από τα προβλήματα, υπάρχουν και οι λύσεις. Τα θέματα αυτά τα συζητούμε εκτενώς με κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ πολύ σύντομα θα τα θέσουμε δημοσίως στη Βουλή.

Το καλό, το ποιοτικό βιβλίο, είναι απαραίτητο εφόδιο για την απόκτηση ουσιαστικής παιδείας, για την γενικότερη ανάπτυξη της κοινωνίας. Οι βιβλιοθήκες της πόλης μας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κέντρα καθημερινής επαφής των νέων με τη γνώση, με τον πολιτισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθρο Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η αρδευτική περίοδος - Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων
Επόμενο άρθρο Ποτέ ξανά «Λαμπεντούζα» - Του βουλευτή Καρδίτσας κ. Κώστα Τσιάρα