Ειδήσεις

Η βουλευτής Χρυσούλα Κατσαβριά για το παράλληλο πρόγραμμα


Τo νομοσχέδιο «Για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου & άλλες διατάξεις»  που ψηφίστηκε το Σάββατο στη Βουλή, περιλαμβάνει διατάξεις αρμοδιότητας διαφορετικών υπουργείων και προωθεί θετικά μέτρα, που ενσωματώνουν το χαρακτήρα μιας κυβέρνησης με ανθρωπιστικό και κοινωνικά ευαίσθητο προσανατολισμό. Η Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου επισημαίνει σημαντικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και τονίζει τα εξής: Το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» αποτελεί κάτι παραπάνω από νομοσχέδιο, καθώς με τις διατάξεις του αποδεικνύει, παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, το ενδιαφέρον του όχι για την ευημερία των αριθμών αλλά πρωτίστως για τον άνθρωπο. Αυτό το ενδιαφέρον απέδειξαν με την ψήφο τους οι Βουλευτέςτης πλειοψηφίας, ψηφίζοντας την άσκηση μιας παράλληλης πολιτικής που θα επιλύει μείζονα κοινωνικά προβλήματα σε βασικούς τομείς, όπως η δημόσια υγεία, η παιδεία, η εργασία και η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Από την πρώτη στιγμή που ο λαός εμπιστεύθηκε τη διοίκηση της χώρας στη σημερινή Κυβέρνηση, ξεκίνησε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η έκταση της καταστροφής που δημιούργησαν οι προηγούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία, με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα που υπηρετούν έναν από τους βασικότερους στόχους του Κοινωνικού Κράτους, την καθολική υγειονομική κάλυψη.  Οι επιπτώσεις της οικονομικής αλλά και της ανθρωπιστικής κρίσης, με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει βαρύτατα τον τομέα της δημόσιας υγείας. Στο νομό μας, καθημερινά, γίνομαι αποδέκτης σωρείας προβλημάτων που προέρχονται από το Νοσοκομείο, τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ. Η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι τεράστιες ελλείψεις και η υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, είναι αποτέλεσμα των πρότερων πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με δραματικές περικοπές, πάνω από το 40% στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ. Με τοσυγκεκριμένο νομοσχέδιο, προωθούνται ρυθμίσεις – κόμβοι στον τομέα της Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι με τη χρήση μόνο του ΑΜΚΑ θα είναι πλέον δυνατή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών δίχως κανέναν αποκλεισμό και η πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων σε δημόσιες δομές. Μη ξεχνάμε, ότι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας  και η επισφαλής και ανασφάλιστη εργασία, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του πληθυσμού στο να χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα και την πρόσβασή του στη δημόσια φροντίδα υγείας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση επανασχεδιάζει και αναβαθμίζει τη δομή και τη λειτουργία του ΕΣΥ, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών, με μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου αναμονής για τους ασθενείς, ιδίως τους βαριά νοσούντες. Τομή διενεργείται και με τη δυνατότητα να γίνονται προσλήψεις ιατρών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας μας. Σ’ αυτούς δίνονται οικονομικά  κίνητρα, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε προβληματικές περιοχές, προς όφελος των κατοίκων που ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα για αναζήτηση επαρκούς φροντίδας υγείας. Επιπρόσθετα, η διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων – μεταθέσεων γιατρών και προσωπικού εντός του ΕΣΥ, η ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ, η διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτώναποτυπώνουν  την πολιτική της Κυβέρνησης της Αριστεράς, αίρουν τις αδικίες, καταπολεμούν τη διαφθορά και συμβάλλουν προοδευτικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σε έναν εξίσου σημαντικό τομέα, αυτόν της παιδείας,εξαιρετικής σημασίας διάταξη είναι αυτή που αφορά στη στήριξη παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών με την επαναφορά της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, με πρόσθετη διδακτική στήριξη σε μαθητές δημοσίων γυμνασίων και λυκείων και σε ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

Μια σπουδαία πτυχή του πολιτισμού και της παιδείας μας, οι βιβλιοθήκες, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από τις παρελθούσες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνουν σήμερα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και με μια σειρά ρυθμίσεων τακτοποιούνται θέματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, καθώς και η λειτουργία των Εφορευτικών Συμβουλίων. Επανιδρύεται ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, ο οποίος ήταν ανενεργός, αν και το έργο που επιτελούσε ήταν σημαντικό. Οι βιβλιοθήκες και ειδικότερα οι παιδικές, αποτελούν την ευκαιρία που έχει αυτός το τόπος σε περίοδο κρίσης να δείξει ότι νοιάζεται για τα παιδιά, που είναι το ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού στη χώρα μας. Κάθε παιδί που ζει σε συνθήκες φτώχειας, που υποφέρει ψυχικά από την ανεργία, στην οποία περιήλθαν οι γονείς του, που δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει ένα βιβλίο, πρέπει να βρίσκει μια βιβλιοθήκη ανοιχτή αναζητώντας παρηγοριά και ανακούφιση στις σελίδες των βιβλίων, όπως οι άλλες γενιές είχαμε την ευκαιρία να αναζητούμε αυτήν την ανακούφιση στην αγκαλιά της γιαγιάς ή του παππού.

Αξιόλογες είναι και οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τονίζεται η δυνατότητα πρόσληψης από τους ΟΤΑ τακτικού προσωπικού  όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μέσω ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παροχή προστασίας των τρίτεκνων οικογενειών: Πρόσληψη των γονέων με προνομιακή μοριοδότηση, καθώς και μείωση ή απαλλαγή από δημοτικούς φόρους για τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες και νέους επαγγελματίες.

Όλα αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχουν στόχο να συμβάλλουν στο να αρθούν λειτουργίες κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας του δημόσιου συστήματος. Το παράλληλο πρόγραμμα, μέρος του οποίου αποτελεί το νομοσχέδιο «Για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου & άλλες διατάξεις» αντιπροσωπεύει τη σταθερή προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να νομοθετεί θετικά υπέρ του κοινωνικού κράτους δικαίου, τοποθετώντας στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Βουλευτής Καρδίτσας με το ΣΥΡΙΖΑ

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλ. Παυσ. Αντωνίου για τις 4 νέες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ