Η γιορτή του ποδοσφαίρου με σουβλάκι, πίτσα και μπύρα!


Τι θα φάμε αύριο το βράδυ που παίζει η Εθνική; Το ερώτημα αυτό θέτουν οι απανταχού Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι, εν όψει των αγώνων της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε ωστόσο ο πρώτος αγώνας της ελληνικής ομάδας δίδεται αύριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Τσιπουράδικα, καφετέριες, σουβλατζίδικα και πιτσαρίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για το δικό τους αγώνα, αυτόν της εξυπηρέτησης των τηλεθεατών-καταναλωτών.  

Όλα σχεδόν τα καταστήματα φαγητού, αλλά και οι καφετέριες προετοιμάστηκαν εν όψει των αγώνων του Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Άλλα καταστήματα θα «γελάσουν» από τη διοργάνωση, καθώς θα έχουν έσοδα και άλλα θα «κλάψουν», αφού η κίνηση αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα. Άλλωστε ο νεοέλληνας είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και θεωρεί την μπάλα μια από τις «ερωμένες» του.

Ο ελληνικός εθνικός ύμνος δεν θα ακουστεί μόνο στο γήπεδο, αλλά και στους καναπέδες και στα σαλόνια των σπιτιών μας, όπου θα τον μεταφέρει η τηλεόραση, στις καφετέριες και στις πιτσαρίες, μέσα από προτζέκτορες και γιγαντοοθόνες.

Και φυσικά την αγωνία των Ελλήνων και όχι μόνον φιλάθλων θα συντροφεύουν μπύρες, αναψυκτικά, τσίπουρα, ποτά, σουβλάκια, πίτσες, μακαρονάδες, κοντοσούβλια και ό,τι άλλο φαγώσιμο προσφέρουν τα καταστήματα.

Εδώ και ημέρες τα καταστήματα έτοιμου φαγητού φρόντισαν να μπουν στο «πνεύμα» του Euro 2008, με προσφορές που ετοίμασαν, με αύξηση των μέσων διανομής, με παραγγελίες μεγαλύτερων ποσοτήτων, με διαφημίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών η αύξηση στις πωλήσεις τηλεοράσεων μεγάλου μεγέθους, έφθασε το 300%…

Οι Έλληνες που τρώνε «πακέτο» αναμένεται να αυξηθούν τις ημέρες των αγώνων από έναν στους τρεις, που είναι η καθημερινή αναλογία σε δύο στους τρεις…

Για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών-φιλάθλων επιστρατεύτηκαν ακόμη και οι τεχνικοί τηλεοράσεων, που αυτές τις ημέρες τοποθετούν κεραίες και δορυφορικά κάτοπτρα σα να φυτεύουν λουλούδια…

Εκτός από το φαγητό αυξημένη αναμένεται η κίνηση και στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, καθώς τα στοιχήματα πάνε σύννεφο. Θα προχωρήσει ή όχι η Εθνική ομάδα;

Δύο ματς κάθε ημέρα

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου το 2004 εξάπτει τις ελπίδες και τη φαντασία των Ελλήνων φιλάθλων, ότι το θαύμα μπορεί να επαναληφθεί.

Η προσέλκυση των φιλάθλων έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες με διαφημιστικές καμπάνιες και φυλλάδια από σπίτι σε σπίτι.

 «Θα βάλω μεγάλη τηλεόραση έξω, για να βλέπουν οι πελάτες την Εθνική και ν’ απολαμβάνουν τις σούβλες, το γύρο και τα σουβλάκια μου» επισημαίνει ιδιοκτήτης γρήγορου φαγητού στην περιοχή της δημοτικής μας αγοράς. «Για το πόσες παραπάνω παραγγελίες θα δώσουμε, εξαρτάται από τον καιρό. Αν είναι καλός και ο κόσμος βγει έξω τότε θα είναι περιορισμένες οι παραγγελίες. Πάντως πάνω κάτω υπολογίζω αύξηση 20% στη ζήτηση σε κοντοσούβλια, σουβλάκια, μπιφτέκια, γύρο, κοκορέτσι», τονίζει ο ίδιος ιδιοκτήτης.  Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο επιχειρείν δεν κερδίζουν όλοι. Κερδισμένοι του φετινού Euro αναμένεται να είναι οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα και γενικά τα καταστήματα που προσφέρουν φαγητό ντελίβερι (διανομή κατ’ οίκον).

Οι χαμένοι από το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα είναι οι κινηματογράφοι, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Το 2004 είχε καταγραφεί αύξηση 30% στην κατανάλωση πίτσας και 80% στα σουβλάκια.

Τα τραπεζάκια στις καφετέριες θα μετατραπούν σε εξέδρες γηπέδου, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς το ποδόσφαιρο είναι μια εκτόνωση από την καθημερινότητα.

Εκτόνωση από την καθημερινότητα

Ποιο περιβάλλον και ποιο σκάνδαλο Siemens. Τώρα έχουμε Euro. Η προσοχή όλων στρέφεται στα παιδιά του Ρεχάγκελ και στο τι θα κάνουν στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.  

Για λίγες ημέρες ξεχνάμε ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμό, παιδεία. Ξεχνάμε τη δίαιτα και το ρίχνουμε στο σουβλάκι, αφού χωρίς αυτό πώς θα παρακολουθήσουμε τον Καραγκούνη. Εφοδιαστήκαμε ήδη με τα τηλέφωνα της πιτσαρίας για το απαραίτητο μενού και τις μπύρες που θα το συνοδεύουν εκείνες τις στιγμές της αγωνίας.

Τότε που θα γίνει πάλι ο Χαριστέας ο από μηχανής θεός, που θα στείλει όλη την Ελλάδα στον Όλυμπο. Διότι όπως λένε και οι γιατροί, το ποδόσφαιρο αποτελεί φάρμακο για τον άνδρα. Ξεδίνει, ξεχνάει σκοτούρες και βάσανα και παίρνει λίγα επιπλέον χρόνια ζωή.

Οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στα πόδια του Γκέκα, στο μυαλό του Σαλπιγγίδη, στη δύναμη του Κατσουράνη, στην προσοχή του Νικοπολίδη, στο κεφάλι του Κυργιάκου.

Τα μάτια μας στρέφονται στη μαεστρία του Μπασινά, στην ταχύτητα του Τοροσίδη, στη φρεσκάδα του Σπυρόπουλου, στη γενναιότητα του Άντζα, στην αποτελεσματικότητα του Δέλλα.  

Οι γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί, τα χομ σίνεμα επίσης, τα τραπεζοκαθίσματα στη θέση τους, όπως και οι ντελίβερι, για να φθάσει το φαστ φουντ σε κάθε σπίτι.  

Η  μπάλα αναγορεύεται αυτές τις ημέρες σε ελιξήριο, σε θεραπεία διά πάσαν νόσον. Αρχηγοί κρατών, θρησκειών, επιστήμονες θα στηθούν μπροστά στα πόδια των ποδοσφαιριστών και θα αφεθούν στο παιχνίδι τους. Εκατομμύρια θνητοί αφιερώνονται στο πιο λαϊκό άθλημα.  

Ο «θεός» Ότο, ο άνθρωπος που έφτιαξε το τσούρμο ομάδα, έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Τα  μπλουζάκια με τα κυανόλευκα έκαναν πάλι την εμφάνισή τους, όπως κάνει την εμφάνισή του το καλοκαίρι. Επέστρεψε η προσμονή και η αισιοδοξία, ότι εκεί μπορούμε να πάμε καλά.  

Ήρθε η εποχή της μπάλας, η γιορτή του ποδοσφαίρου.

Προηγούμενο άρθρο EΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Επόμενο άρθρο Δημιουργία αθλητικών χώρων σε Καλλίθηρο και Αμπελικό