Ειδήσεις

Η Γυναίκα-Καραγκούνα στην πορεία της ζωής


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά, αφιέρωσε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7  Μαρτίου στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, στη Γυναίκα-Καραγκούνα. Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Μαγαλιός και Νίκος Φίλος. Τίτλος της εκδήλωσης:<Η Γυναίκα-Καραγκούνα στην πορεία της ζωής>

Η χθεσινή ομιλία ήταν ένας φόρος τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες της καραγκούνικης υπαίθρου,πουη κάθε μια τους έπαιξε το δικό της ξεχωριστό ρόλο σε οικογενειακό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Παρά τις εκάστοτε αντιξοότητες μετέδωσαν από γενιά σε γενιά τα ήθη και τις αξίες, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι ομιλητές μεταξύ άλλων είπαν:<Από τα πρώτα χρόνια ζωής του κοριτσιού είναι αισθητός ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων. Το κορίτσι αφήνει πίσω του οριστικά την κάπως ξέγνοιαστη παιδική ζωή και  παράλληλα αρχίζει η διαδικασία δημιουργίας της προίκας. Μια πλούσια και καλοφτιαγμένη προίκα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για έναν καλό γάμο. Σημαίνοντα ρόλο για την αποκατάσταση της νεαρής καραγκούνας αποτελούσε η παρουσία της στο σεργιάνι (γυναικείοι χοροί και τραγούδια σε μεγάλες γιορτές)που σηματοδοτούσε πως μπορούσε πλέον να νυφοδιαλεχτεί. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις ο γάμος προερχόταν από προξενιό που γινόταν μετά από συνεννόηση των γονέων και του προξενητή, συνήθως χωρίς τη συγκατάθεση των νεονύμφων. Μετά το γάμο η γυναίκα θα άλλαζε οριστικά περιβάλλον και τρόπο ζωής. Αρχικά ατύπως θα έχανε το βαφτιστικό της όνομα και πλέον θα την αποκαλούσαν με το όνομα του άντρα της (π.χ. Γιώργινα, Νίκινα, Σωκράτινα κ.ο.κ). Έπρεπε να υπακούει και να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των μεγαλύτερων συννυφάδων, των κουνιάδων αλλά και των πεθερικών της. Η καραγκούνα από τη στιγμή που διαπιστώνει την εγκυμοσύνη μπαίνει στην πιο ιερή φάση της ζωής της, αυτή της μητρότητας. Όσο διαρκούσε η εγκυμοσύνη η γυναίκα εξακολουθούσε κανονικά να κάνει τις οικιακές και αγροτικές εργασίες ενώ πολλές φορές γεννούσε και στο χωράφι.

Όπως όλες οι μάνες του κόσμου έτσι και η καραγκούνα μάνα ήταν στοργική και αφιέρωνε τον εαυτό της στο μεγάλωμα των παιδιών. Τάιζε τα παιδιά της από το υστέρημά της και αυτή έτρωγε μόνο αν περίσσευε.

Μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο καραγκούνικο σπίτι ήταν η μανιά (γιαγιά). Ως πεθερά τις περισσότερες φορές ήταν αυστηρή και δύστροπη, είχε πλήρη εξουσία στη νύφη της. Ταυτόχρονα όμως ως γιαγιά ήταν στοργική και δοτική στα εγγόνια της. Έτσι ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο κύκλος ζωής και προσφοράς της γυναίκας – καραγκούνας, η οποία είχε ηθικό χρέος να παραδώσει τον υλικό και άυλο πολιτισμό, τα ιερά και τα όσιά μας στις επόμενες γενιές>.

Στην εκδήλωση  συμμετείχε η νεοσύστατη ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού του συλλόγου, υπό την επίβλεψη του Γιώργου Μαγαλιού, η οποία απέδωσε εντυπωσιακά  τα τραγούδια, που μιλούσαν για τη ζωή της καραγκούνας.

Παρουσιαστήκαν χαρακτηριστικές καραγκούνικες φορεσιές, από το Προάστιο και τον Παλαμά,  που αφορούσαν σημαντικές στιγμές της ζωής της. Καραγκούνες ντύθηκαν οι κυρίες: Λίτσα Τσίρα, Μαρία Μαγαλιού, Έυη Πλατχιά, Μαρία Μπενέκη,(από  Παλαμά) και  Ραφαέλα Φίλου  και Χρύσα Μπακρατσά (από Προάστιο).

Υπήρξε έκθεση  με πολύ παλιές φωτογραφίες που απεικόνιζαν την καραγκούνα σε διάφορες φάσεις της ζωής της.

Στο τέλος προσφέρθηκαν στους παραβρισκόμενους παραδοσιακές πίτες και ποτά που τα πρόσφεραν οι κυρίες που συμμετείχαν.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου και ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Απόστολος Φιρφιρής.

Παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ράνια Φούντα και Αθανάσιος Γούλας, ο πρόεδρος ΔΟΠΑΠΑΠ Κ. Βάϊος Μπακαβέλος, η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Προαστίου κ. Αθανασία Κρικώνη, εκπ/ποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Σ΄αυτή την εκδήλωση, οι νέοι έμαθαν και οι παλιοί θυμήθηκαν!!!!!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Χελιδονίσματα από το ΠΙΟΠ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας
Επόμενο άρθρο Συκοφαντίες και ψέματα όσα υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή για τα Οικονομικά