Ειδήσεις

Η εισήγηση του Σωκράτη Παππά στη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καρδίτσας


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι. Συναντιόμαστε εδώ πάλι σήμερα, προκειμένου να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο μας, το χώρο της εκπαίδευσης και παράλληλα να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην επιλογή της νέας μας ηγεσίας σε επίπεδο ΟΛΜΕ, τους συναδέλφους δηλαδή που θα καθορίζουν με τις αποφάσεις τους και την πολιτική τους όλα αυτά τα οποία επιδρούν στη συνέχεια στη δική μας εργασιακή πραγματικότητα.

Πως όμως εξελίσσονται τα πράγματα σήμερα, κι ενώ οι αριστερές παρατάξεις και κυρίως τα ΣΥΝΕΚ σκοπίμως και επιμελώς αποσιωπούν την πραγματικότητα από εσάς;Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Ως κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, που προέβλεπε μέτρα επαχθέστερα από αυτά του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου μαζί, μείωσε μισθούς και συντάξεις, επέβαλε τριετές πάγωμα στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, μείωσε τον αριθμό των τμημάτων, κατήργησε ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ. και στα ΓΕ.Λ. και κατήργησε ώριμα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά μας, την τελευταία οκταετία οι εκπαιδευτικοί υπέστησαν σοβαρότατες οικονομικές απώλειες στους μισθούς τους, ενώ είδαν να καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.  Αυτή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια. Επιβάλλεται λοιπόν να πάρει μέτρα αναπλήρωσης για τις μισθολογικές απώλειες της οκταετίας. Οφείλει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για το επίδομα αδείας. Ως Δ.Α.Κ.Ε., σας θυμίζω την πάγια θέση μας για εκπαιδευτικό μισθολόγιο.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν απαράδεκτες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Είναι προφανές ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τους εκπαιδευτικούς, ούτε αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ,67χρονοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους. Παρά τις εξαγγελίες της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδράνησε πλήρως στο ζήτημα της ασφαλιστικής μας κάλυψης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ιατρική  περίθαλψη, παρά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουμε μηνιαίως. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται  να πληρώνουν τους ιατρούς που επισκέπτονται. Ταυτόχρονα τα φάρμακα έχουν ακριβύνει και η συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί. Η κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τριετές πάγωμα των μόνιμων διορισμών. Στο διάστημα αυτό ακούσαμε εξαγγελίες για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς από τους τέως Υπουργούς Παιδείας κυρίους Μπαλτά και Φίλη, εξαγγελίες που απεδείχθησαν κενές περιεχομένου. Ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε πρόσφατα 15.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών εντός τριετίας (έως το 2021), ενώ ο κοινοβουλευτικός βίος της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019!!! Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, αφού εγγυάται μόνο 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019.  Κανένας διορισμός δεν πρόκειται να γίνει στη Γενική Εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, και ο περιορισμός των διαθέσιμων κονδυλίων για την κάλυψη των πραγματικών κενών οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην επικράτηση ενός εφιαλτικού τοπίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:Καθιερώθηκε η τρίτη ανάθεση, σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές υποχρεώνονται να διδάξουν επιπλέον γνωστικά αντικείμενα, τα οποία πλημμελώς έχουν διδαχθεί στα Πανεπιστήμια. Επίσης είναι σύνηθες φαινόμενο να μετακινούνται καθηγητές σε δύο έως πέντε σχολεία για την κάλυψη του διδακτικού τους ωραρίου, φαινόμενο που δυστυχώς είναι πιθανό να εντατικοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όσο οι κυβερνώντες παίρνουν μέτρα προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των σχολείων.

Στο κομμάτι της Διοίκησης στην Εκπαίδευση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ένα πρωτοφανές πογκρόμ των μη αρεστών κατά τη   διαδικασία κρίσεων  για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο στις επικείμενες κρίσεις των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι απαράδεκτη και ύποπτη η παράταση προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων, που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και έχει ως στόχο τον έλεγχο της διαδικασίας και την επιλογή των αρεστών.  ΗΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την επιβολή του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η Αριστερά, ιδεοληπτικά, είναι εναντίον της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ονειρεύεται ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, στο οποίο θα διδάσκονται αποσπασματικά τεχνικές γνώσεις, ενώ η κύρια Τεχνική Εκπαίδευση θα μετατεθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια στους εκπαιδευτικούς και να μην κρύβονται πίσω από ιδεολογήματα και υπεκφυγές. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη που πιστεύει: Σε μία αναβαθμισμένη Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα στη Λυκειακή Βαθμίδα. Σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ισότιμο του Γενικού. Σε ένα Τεχνικό Σχολείο που θα δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους. Στην καθιέρωση της μαθητείας σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και για όλους τους μαθητές που το επιθυμούν.

Τέλος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις αρχές του εθνομηδενισμού, προχώρησε στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας για τους Σκοπιανούς και αναγνώρισε το γειτονικό κρατίδιο ως «Βόρεια Μακεδονία». Ταυτόχρονα στοχοποίησε όλους όσους βγήκαν στους δρόμους, που εκδήλωσαν την αντίθεση τους στην πολιτική της μειοδοσίας, χαρακτηρίζοντας τους ως «ακροδεξιούς» και «χρυσαυγίτες». Παράλληλα, αδιαφορεί για τις συνθήκες διαβίωσης των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και ανέχεται τις ενέργειες της γείτονος χώρας, που παραπέμπουν σε άτυπη εθνοκάθαρση των Ελλήνων.

Συνάδελφοι, εμείς, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στεκόμαστε μπροστά σας και σας κοιτάμε στα μάτια. Διαχρονικά στηρίζουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας και δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Ορθώνουμε το ανάστημά μας στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης και τώρα και αύριο! Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Δεν αντέχουμε άλλους πειραματισμούς! Στηρίζουμε ΔΑΚΕ Καθηγητών. Ψηφίζουμε αυτούς που ήταν, είναι και θα είναι πραγματικά και με ρεαλισμό στο πλευρό μας!

 

Του Σωκράτη Παππά, Αιρετού Μέλους του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας, Υποψήφιου με τη Δ.Α.Κ.Ε. στις εκλογές για το Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.

Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Η νίκη του συνδυασμού θα έρθει από τον πρώτο γύρο
Επόμενο άρθρο Παγιώνεται η νικηφόρα πορεία της Δυνατής Καρδίτσας