Ειδήσεις

Η εμμονή με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού δεν είναι τυχαία – Του Δομήνικου Βερίλλη


Η εμμονή της ΝΔ με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης λογικής και νοοτροπίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημαστη χώρα μας. Όπου το μεγάλο κεφάλαιο μεταπηδά από τη λογική των επενδύσεων υψηλού ρίσκου σε αυτές του χαμηλού ρίσκου. Δηλαδή αντί για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που και ρίσκο έχουν και αποδίδουν προοδευτικά όλο και λιγότερα κέρδη σε σχέση με τον όγκο τους (πτώση του ποσοστού κέρδους), το κεφάλαιο επικεντρώνει τους στόχους του στα κοινά και δημόσια αγαθά. Γιατί εδώ δεν υπάρχει ρίσκο αφού πρόκειται για απολύτως απαραίτητα αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι συντάξεις και η περίθαλψή, με εξασφαλισμένη ζήτηση και κέρδη και επιπλέον την εγγύηση του δημοσίου.

Αυτή την τάση την βλέπουμε ανάγλυφα στην Ελλάδα, παρά τις συνεχείς αναφορές σε ιδιωτικές και ξένες άμεσες επενδύσεις. Όπου αυτές οι επενδύσεις γίνονται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι εξαγορά δημόσιων εταιριών και εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, γη και τώρα συντάξεις και υγεία). Εξαγορά που συνήθως χρηματοδοτείται από δανεικά κεφάλαια μέσω των, ανακεφαλαιοποιημένων από το δημόσιο, τραπεζών.

Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που σχεδιάζει η ΝΔ θα χαρίσει περίπου 75 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Οι εισφορές των εργαζομένων θα παραδοθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες με ένα μέρος τους να παρακρατείται ως κέρδος τους και το υπόλοιπο να παίζεται στα χρηματιστήρια, τροφοδοτώντας κάθε λογήςνέες κερδοσκοπίες.

Με δεδομένη μάλιστα την αστάθεια των αγορών και τις συνεχείς οικονομικές κρίσεις – θυμηθείτε τι συνέβη όταν τα αποθεματικά των ταμείων «επενδύθηκαν» στο ελληνικό χρηματιστήριο – είναι πολύ πιθανό αυτά τα χρήματα να εξανεμισθούν ή και να χαθούν, όπως συνέβη πολλές φορές μετά από χρεοκοπίες ασφαλιστικών εταιριών,όπως η Ασπίς Πρόνοια.

Ούτε επενδύσεις λοιπόν θα φέρει αυτή η ιδιωτικοποίηση, ούτε νέες δουλειές, ούτε αύξηση των συντάξεων. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς πόρων από το δημόσιο και τους πολίτες στο κεφάλαιο, τηςοποίας, εφόσον επιτρέψουμε στη ΝΔ να την πραγματοποιήσει, τις συνέπειες θα τις υποστούνπρώτα και κύριαοι ασφαλισμένοι τα επόμενα χρόνια.

Του υποψήφιου βουλευτή Καρδίτσας Δομήνικου Βερίλλη

Προηγούμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για τα βαλτωμένα έργα των Υπουργείων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Διάκριση Μουσικού σχολείου Καρδίτσας στο Διεθνές Πρόγραμμα PAD