Η εξέγερση του Πολυτεχνείου φωτίζει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε


42 χρόνια πριν, το Νοέμβρη του 1973, η νεολαία, ο λαός συγκρούστηκαν με την τυραννία, εξεγέρθηκαν ενάντια στα στηρίγματά της, τους αμερικανονατοϊκούς προστάτες. Αποφάσισαν να αναμετρηθούν με το καθεστώς της ανελευθερίας και της υποτέλειας, κόντρα στις μεθοδεύσεις του τότε πολιτικού προσωπικού της χώρας – μαζί και οι «πρόγονοι» της σημερινής κυβέρνησης- που παζάρευε με τους αμερικάνους «ομαλές δημοκρατικές λύσεις» και «φιλελευθεροποιήσεις». Ήρθαν σε ρήξη με τα κηρύγματα περί «ανώριμων συνθηκών» και «ανεπίκαιρων συνθημάτων». Επέλεξαν να μη διαπραγματευτούν, να μην έρθουν σε «έντιμο συμβιβασμό» με τους δυνάστες τους, αλλά να τους ανατρέψουν.

Αγωνίστηκαν για να ανοίξει ο δικός τους δρόμος, αμφισβητώντας έμπρακτα το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης παλεύοντας για ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, που συνεχίζουν να τσακίζουν τη χώρα μας κι άλλες τόσες χώρες και ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ, τον πόθο του λαού μας να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Σήμερα 42 χρόνια μετά έχουμε γυρίσει έναν αιώνα πίσω. Κάθε μέρα που περνά προστίθενται και νέα απελπισία και άλλη δυστυχία, νέα αδιέξοδα για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Κάθε μέρα που περνά, μετράμε και νέα θύματα του 3ου μνημονίου και των δύο προηγούμενων. Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, με αμέτρητα νέα μέτρα, βγάζουν στο «σφυρί» το λαό και τον πλούτο της χώρας μας.

Δεν είναι όμως μόνο που μας έχει γίνει ο βίος αβίωτος. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασα του κόσμου, τα σύννεφα του πολέμου που έχουν απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή αναδεικνύουν τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή μας. Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα αποτελεί ένα δραματικό γεγονός ενεργοποίησης επικίνδυνων και αντιδραστικών εξελίξεων

Σήμερα 42 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, ένα είναι και πάλι βέβαιο αντλώντας εμπειρία και διδάγματα από την εξέγερση του Νοέμβρη Ο λαός μαζί και οι εκπαιδευτικοί πρέπει και μπορούν να αγωνιστούν, να αντισταθούν μαζικά, για την ανατροπή της πολιτικής του συστήματος, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους, τη ζωή τους.

Οι καιροί απαιτούν με ξεσηκωμούς και εξεγέρσεις να «σπάσουν» τα σημερινά πολιτικά όρια του κινήματος, συγκροτώντας ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΠΑΛΗΣ ενάντια στην ΕΠΙΘΕΣΗ και την ΕΞΑΡΤΗΣΗ, στον αντίποδα των πολιτικών εκβιασμών και των αντιδραστικών ιδεολογημάτων με τα οποία το σύστημα καθημερινά μας βομβαρδίζει. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση του Νοέμβρη.

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μ’ αυτά τα «παλιά» συνθήματα επιβάλλεται να ξαναδυναμώσει η πάλη για να γίνει η χώρα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και Ο ΛΑΟΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.

Συγκέντρωση ΤΡΙΤΗ 17/11 στις 7μ.μ. στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: Χρειάζεται ειλικρινής συνεργασία για την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Τη γέφυρα Καταφυλλίου επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός και ο δήμαρχος Αργιθέας Λ. Τσιβόλας