Η επέτειος του Πολυτεχνείου στο ΣΔΕ Καρδίτσας


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Καρδίτσας πραγματοποίησε την Παρασκευή 14-11-2014 εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973. Η γιορτή έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΔΕ Καρδίτσας. Τη διοργάνωση και παρουσίαση της εορταστικής εκδήλωσης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Γουγουλιά Δήμητρα και Σκανδάλου Δήμητρα και οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου μας, οι οποίοι/ες συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της γιορτής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους/τις παρακάτω εκπαιδευόμενους/ες  του ΣΔΕ: Ζαφειρόπουλο Γιάννη, Καραγιάννη Άννα, Μπάλα Ειρήνη, Τσακίρη Ιωάννη, Ζαφειρόπουλο Σπύρο, Botnari Natalia, Ζαφειρόπουλο Μάριο και Ζαφειρόπουλο Βασίλη. Επίσης ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, την οποία οι εξής εκπαιδευόμενοι/ες όλων των τάξεων:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής οι εκπαιδευόμενες Μπολτσή Μαρία και Κοντή Αριστέα, μέσω ενός χρονικού που δημιουργήθηκε για την περίσταση, αφηγούνταν όλη την πορεία του κινήματος μέχρι την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. Αρχικά, αναφέρθηκαν στις επαναστάσεις που γίνονταν σε Γαλλία, Βρετανία και Αμερική την περίοδο του Μάη του ’68 και πώς αυτές επηρέασαν και την ελληνική πραγματικότητα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Παράλληλα, προβαλλόταν μια παρουσίαση η οποία συνόδευε το χρονικό, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό που αφορούσε τα λεγόμενα των ομιλητριών. Η εν λόγω παρουσίαση είχε ως στόχο να τιμήσει αυτούς που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πρώτα οι φοιτητές αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα, βροντοφώναξαν ΟΧΙ στις αποφάσεις των λίγων ενάντια στη θέληση των πολλών και μετέτρεψαν τα συνθήματά τους σε πανελλήνια αιτήματα εναντίον της ίδιας της δικτατορίας. Πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους να συμπαρασταθεί στους αγωνιστές με βασικό αίτημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, απαιτώντας να γίνουν ελεύθερες εκλογές και να εκλεγεί νόμιμη κυβέρνηση. Λίγους μήνες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε.

Σήμερα, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς χρειάζονται συνεχείς αγώνες για την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κατατέθηκε η μελέτη για τη Μεσοχώρα
Επόμενο άρθρο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση