Ειδήσεις

Η Ευρώπη για τις γυναίκες με τοWE GO! 2


Το έργο με τίτλο: Building economic independence: the way out of intimate partner violence”  (WE GO 2)” χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2018 και για 2 χρόνια σε 4 χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία, από τους οργανισμούς ActionAid στην Ιταλία, συντονιστής φορέας, το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ– το παλαιότερο κέντρο για τις γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα- το SURT από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, το GPF από τη Βουλγαρία, το  Ίδρυμα Κοινωνικών Ερευνών της IRS, και  το AVC, Rel.Azioni Positive από την Πάντοβα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες (22%) αντιμετωπίζουν σωματική και/ή σεξουαλική βία. Η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν προσπαθούν να φύγουν από τον κακοποιητικό σύντροφό τους. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαν τα κέντρα καταπολέμησης της βίας (AVCs) που συμμετείχαν στην υλοποίηση του προηγούμενου σχεδίου, WE GO! 1, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, το 82,5% των γυναικών που συμμετείχαν, είχε χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανεξαρτησίας, το 59,1% ήταν άνεργες, το 73,7% είχε εξαρτώμενα παιδιά, μόνο το 13,3% διέθεταν δικό τους σπίτι και το 14,8% συνιδιοκτησία του σπιτιού με τον σύζυγό/σύντροφο τους.

Ο κύριος στόχος του σχεδίου WEGO2, είναι να υποστηρίξει την κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών που επιβίωσαν από βίαιες σχέσεις συντρόφων, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους, καθώς και τα τοπικά συστήματα υποστήριξης, προωθώντας καλές πρακτικές και δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου πραγματοποιείται από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2019, πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών, οργανισμών οι οποίοι αποτελούν το τοπικό δίκτυο υποστήριξης γυναικών το οποίο δημιουργήθηκε από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου WE GO! 2, WP2, act 2.3.

Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, στον 1ο κύκλο, θα συμμετάσχουν  8 συνολικά στελέχη από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τον ΟΑΕΔ- ΚΠΑ2 Καρδίτσας και το Συμβουλευτικό Κέντρο των Τρικάλων, θα υλοποιηθεί από την Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Gender Expert Άννα Βουγιούκα και στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ο 2ος κύκλος επιμόρφωσης για άλλα 8 στελέχη οργανισμών.

Στόχος του έργου και της επιμόρφωσης είναι η ευαισθητοποίηση, η διάδοση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αναπτύσσονται από τα Κέντρα Καταπολέμησης της Βίας στην Ευρώπη, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου με τις υπηρεσίες άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, κάτι που είναι θεμελιώδες για τη διασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής αυτοδιάθεσης των γυναικών.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Προέδρου ΤΕΕ για τον Β’ κύκλο του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
Επόμενο άρθρο Ανανεώνεται ο στόλος των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλία