Η θέση του ΚΚΕ Καρδίτσας για τις εξελίξεις στην ΕΑΣΚ


Επί δυόμιση χρόνια, από την ψήφιση του ν.4015/11για τους συνεταιρισμούς, με την ανοχή των συγκυβερνήσεων, οι διοικήσεις των Ενώσεων λεηλατούν και διαλύουν ό,τι υπήρχε και είχε φτιαχτεί με τον ιδρώτα γενεών και γενεών, δίνοντας χώρο για μεγάλα κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες επενδυτές, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, σε συνθήκες βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, προωθείται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα επιχειρηματικά χέρια.

Το ΚΚΕ ήδη, τόσο πριν, αλλά και μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, κατήγγειλε και προειδοποίησε για το πλιάτσικο της περιουσίας των συνεταιρισμώνπου ήδη γίνεται στην ΕΑΣΚ, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για “κανόνια” που ετοιμάζονταν, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με την αδυναμία απορρόφησης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στο συνεταιριστικό κίνημα, επανειλημμένα – και στο νομό μας – έχουν καταγγείλει τις μεθοδεύσεις των διοικήσεων της ΕΑΣ Καρδίτσας και τον τρόπο άσκησης της διοίκησης με αδιαφάνεια και μυστικότητα (όπως και οι ίδιοι παραδέχονται) και απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών (ή και ιδίων) συμφερόντων, όπως με την ενοικίαση των εκκοκκιστηρίων, το ξεπούλημα του Σούπερ Μάρκετ (και του οικοπέδου) της Τρικάλων, το ξήλωμα τμήματος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων –εξοπλισμού και το ξεπούλημά τους σαν “παλιοσίδερα”, όπως καταγγέλθηκε και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οι λιγοστές αυτές δυνάμεις μας (αφού φρόντισαν με τον προηγούμενο νόμο –2810/2000- να αποκλείσουν τους αντιπροσώπους του ΚΚΕ εφαρμόζοντας ενιαίο – πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο) αντιστάθηκαν και στην Γ.Σ. της 29/6/13, που τελικά αποφάσισε την εκκαθάριση, δηλ. την διάλυση της ΕΑΣΚ και μάλιστα, όταν υπάρχει πλήρης συσκότιση και παραπληροφόρηση για το τι πρόκειται να γίνει με τα εργοστάσια, κυρίως με το Οινοποιείο, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για τους αμπελουργούς του νομού μας, σε περίοδο μάλιστα που πλησιάζει ο τρυγητός. Τα εργοστάσια της ΕΑΣΚ φτιάχτηκαν με τον μόχθο όλων των αγροτών του νομού μας, που στήριξαν για δεκαετίες, πουλώντας τα προϊόντα τους και αγοράζοντας εφόδια από την Ένωση, ακριβοπληρώνοντας χρόνια τώρα τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (“δωρεάν” κατά τα άλλα, για το υπουργείο και την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και η υγεία, η παιδεία …). Καμιά εμπιστοσύνη στις όποιες επίδοξες “ομάδες”, νυν και πρώην προέδρων ή συμβούλων που θολώνουν τα νερά, παραπληροφορώντας για δήθεν μεταβατικά σχήματα και βελούδινες μεταβάσεις, που θα λύσουν το πρόβλημα με το να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Σήμερα, ούτε η Διοίκηση της ΕΑΣΚ (που διεκδικεί μέσω της “Νέας Ένωσης” να συνεχίσει το πλιάτσικο), ούτε οι διορισμένοι ειδικοί εκκαθαριστές έχουν δικαίωμα να παραδώσουν την περιουσία των αγροτών του νομού, σε συγκεκριμένα συμφέροντα μιας χούφτας όψιμων “αγροτοσυνεταιριστών” (όπως “η Νέα Ένωση”) ή πολύ περισσότερο σε ιδιώτες. Το Οινοποιείο, κάτω από τις συνθήκες αυτές, πρέπει να λειτουργήσει με την ευθύνη του Αμπελοοινικού Συνεταιρισμού ν. Καρδίτσας “Διόνυσος” και μόνο – χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών ή άλλων σχημάτων- με συμβολικό ενοίκιο, μακριά από τις πρακτικές που γνωρίσαμε και έδιωξαν τους μικρομεσαίους παραγωγούς από τους συνεταιρισμούς. Χωρίς αυταπάτες ότι το νέο πλαίσιο, που κινείται στη λογική της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, δεν θα επιδιώξει να εξυπηρετήσει συμφέροντα του κεφαλαίου, που θα οδηγήσει ξανά τη μικρομεσαία αγροτιά σε ακόμα πιο δεινή θέση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η απόλυση των εργαζομένων (για όσο διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης προϊόντων και παραγωγής εμπορευμάτων) που κατέχουν την τεχνογνωσία της παραγωγικής διαδικασίας, είναι για χρόνια τώρα οι άμεσοι συνεργάτες– στήριγμα των παραγωγών, και μάλιστα δουλεύοντας και για χρόνια απλήρωτοι (και πρόσφατα μάλιστα και ανασφάλιστοι).

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να πείσει τους μικρομεσαίους αγρότες, ότι το συμφέρον τους βρίσκεται στον πανεθνικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, στο κρατικό εμπόριο, που θα εξασφαλίζει την πώληση και την άμεση πληρωμή των προϊόντων, την πλήρη ασφάλιση της παραγωγής, με εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων στην εργατική-λαϊκή οικογένεια.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, αγρότη, επαγγελματο-βιοτέχνη και έμπορο, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να κάνουν υπόθεσή τους την λαϊκή συμμαχία, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

 

 

Γραφείο τύπου της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Επιμνημόσυνη δέηση για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Ν. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο 520 συλλήψεις τον Ιούλιο στη Θεσσαλία