Ειδήσεις

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στο 3ο Λύκειο Καρδίτσας


Μια γόνιμη συνάντηση, εκπαιδευτικά αλλά και ευρύτερα πολιτιστικά, είχαν  τη  Δευτέρα  1 Απριλίου 2019 οι μαθητές  της  Α΄ Λυκείου και της  Γ΄ Λυκείου (η ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) του 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας. Για δύο διδακτικές ώρες συνομίλησαν και μοιράστηκαν απόψεις και προβληματισμούς με την ποιήτρια, δοκιμιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων και παραμυθιών κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία κυριολεκτικά τους μάγεψε με την ευαισθησία, την πηγαία ευγένεια και την καλλιέργειά της.

Η κ. Ηλιοπούλου, η οποία επισκέφτηκε την πόλη μας στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη με λογοτεχνική διάσταση στον χώρο του σχολείου μας. Η παρουσία της συναρτάται αναντίλεκτα με την απόπειρα να συνδεθεί το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με μια πιο βιωματική και λιγότερο τετριμμένη προσέγγιση.

Έτσι, στον χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου, η αφόρμηση δόθηκε με την παρουσίαση σύντομου οπτικοακουστικού υλικού για τον Οδυσσέα Ελύτη, που αποτέλεσε το έναυσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη ζωή και το ποιητικό έργο του νομπελίστα ποιητή. Διατηρώντας μια θαυμαστή ισορροπία μεταξύ  του ρόλου της κύριας ομιλήτριας αλλά και της ενεργά εμπλεκόμενης σε μια συζήτηση η κ. Ηλιοπούλου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ο θεματικός πυρήνας της συζήτησης ήταν η ποίηση του Ελύτη αλλά και γενικότερα το περιεχόμενο και η ουσία της ποιητικής γραφής. Στην πορεία του διαλόγου συζητήθηκαν τα βασικά γνωρίσματα της ποίησης του Ελύτη, η γλωσσοπλαστική του δυνατότητα και η προτεραιότητα που απέδιδε στη γλώσσα. Αναφέρθηκαν η σχέση της ποίησης με άλλες μορφές τέχνης, η ποιητική διάσταση του παραμυθιού, η δυσκολία πρόσληψης του αποκαλυπτικού ποιητικού λόγου από τον αναγνώστη.

Την πρωτοβουλία για την εξαιρετική αυτή συνάντηση είχε η Νότα Σκουρτανιώτη, φιλόλογος του σχολείου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της ίδιας και της Γεωργίας Αποστολάκη, Καλλιόπης Ευαγγελίδου και Παναγιώτας Μπαϊράμη, επίσης φιλολόγων του 3ου ΓΕΛ.

 

Προηγούμενο άρθρο Μαθητές και καθηγητές από διάφορες χώρες στο ΣΔΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας