Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση του δήμου και όχι των χορηγών και των εθελοντών


Δημοσιεύτηκε στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο σε μια «προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού», έκκληση του Δημάρχου Καρδίτσας σε επιχειρήσεις της πόλης να στηρίξουν με χορηγίες το έργο της καθαριότητας αγοράζοντας μεταλλικά καλάθια απορριμμάτων. Παράλληλα πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας σε συνέντευξή του επισημαίνει πως το έργο της καθαριότητας δεν είναι μόνο υπόθεση των υπηρεσιών του δήμου αλλά και των ίδιων των δημοτών που ουσιαστικά τους χαρακτηρίζει συνυπεύθυνους για τη θλιβερή εικόνα της πόλης.

Πρόκειται για μια συντονισμένη επιχείρηση της δημοτικής αρχής όχι μόνο να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες που φέρει για την απαράδεκτη μέχρι τρισάθλια εικόνα της πόλης και των χωριών αναφορικά με την καθαριότητα, αλλά κύρια για συνειδητή ενέργεια να ανοίξει δρόμους για πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.

Μας είναι γνωστή η ασφυκτική οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι, εξαιτίας των ακολουθούμενων κυβερνητικών και ευρωπαϊκών πολιτικών (Καλλικράτης κλπ), που έχει σαν αποτέλεσμα την άγρια διαχρονική περικοπή των πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, όπως μας είναι γνωστοί και αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι από τη διάλυση των υπηρεσιών και των δομών των δήμων, οι ιδιώτες που έχουν βάλει στο μάτι κάθε κερδοφόρα δραστηριότητα του δημοσίου και των ΟΤΑ.

Ως ”Λαϊκή Συσπείρωση” εκφράσαμε πολλές φορές την αντίθεσή μας σε πολιτικές των δημοτικών αρχών  που στο όνομα του εθελοντισμού ή των χορηγιών στην ουσία ανοίγουν δρόμο σε οριστικοποίηση λύσεων που απαλλάσσουν το κράτος απο την υποχρέωση χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και για την πρόσληψη προσωπικού, πράγμα που οδηγεί σε ελλείψεις, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των δομών. Είναι απαράδεκτο αντί να διεκδικεί ο Δήμος από το κράτος την χρηματοδότηση και ενίσχυση των δομών και του προσωπικού, να κάνει τέτοιες αναφορές κρύβοντας τις ευθύνες που υπάρχουν και συσκοτίζοντας το πρόβλημα.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση                                                               ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δ.Σ. του ΕΒΕ στον Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο
Επόμενο άρθρο Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τη δημόσια διοίκηση προς όφελος του λαού