Ειδήσεις

Η Καρδίτσα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά


Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρα Ρομά, η οργάνωση Ρομά χωρίς Σύνορα θα οργανώσει μια σειρά από δράσεις κοινωνικής ένταξης  και διάφορες εκδηλώσεις στις 8 Απριλίου2019  στους τρεις οικισμούς του Νομού Καρδίτσας. Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα. Στο νομό Καρδίτσας από τους τρεις Τσιγγάνικους Οικισμούς ( Μαυρικα, Σοφαδες και νεα ζωη) θα συμμετέχουν στις δράσεις κάτοικοι Ρομά. Για τρεις ημέρες  θα διοργανωθούν διάφορες δραστηριότητες, ημερίδες  και εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό.

1η  ημέρα : Ημερίδα ενημερώσεις για τους Χρήστες ουσιών.

2η ημέρα :  α) Εθελοντικός Καθαρισμός Τσιγγάνικου Οικισμού

                      β) δενδροφυτεύσεις Τσιγγάνικους Οικισμούς

3η ημέρα: α)  Βραδινή Εκδήλωση αναβίωση Τσιγγάνικου Χορού

                   β) Βράβευση Μαθητών Ρομά τρίτης ηλικίας που φοιτούν σε σχολείο                  δεύτερης ευκαιρίας. Βράβευση των πρώτων γυναικών Ρομά που ήταν οι υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές.

                  γ) Παρουσίαση  Βιβλίου τα Τσιγγάνικα Παραμύθια

    δ) Έκθεση της Τσιγγάνο καλαθοπλεχτικής

Και πολλές εκπλήξεις με ατελείωτο χώρο και Τσιγγάνικες μουσικές Μελωδίες.

Στόχος του φορέα είναι μέσα από αυτές τις πολύπλευρες δράσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων των Ρομά. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι τα άτομα που προέχονται από περιθωριακούς οικισμούς να συμμετέχουν στη κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Γενική Συνέλευση συγκαλεί η Αναγέννηση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πανελλήνιο Πολυθεματικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσημάτων