Η Καρδίτσα σχεδόν αυτάρκης σε ανάγκες αίματος μέσω εθελοντών


Η Καρδίτσα κατόρθωσε να είναι σχεδόν αυτάρκης και να επιτύχει τον στόχο της κάλυψης των αναγκών της σε αίμα αποκλειστικά μέσω της εθελοντικής προσφοράς, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με θέμα τη 12η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αίματος που θα περάσει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη και από την Καρδίτσα, ο Διευθυντής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Κώστας Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι η αιμοδοσία είναι πράξη εθελοντικού χαρακτήρα που καταδεικνύει την αγάπη και τη μέριμνα κάθε αιμοδότη προς αυτούς που χρειάζονται αίμα ως μέσο θεραπείας και αποκατάστασης. Αναλυτικά: «Η 12η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών είναι πλέον γεγονός και για την πόλη μας και την τιμάμε – εκτός των άλλων εκδηλώσεων – με την έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 25/9/2014 από 09.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία. Η φλόγα της Εθελοντικής και ΜΗ αμειβόμενης αιμοδοσίας, είναι η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ελπίδα των ανθρώπων στις δύσκολες ημέρες που ζούμε. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας ενεργός πολίτης που έχει κάνει σκοπό της ζωής του τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή προσφορά αίματος, το δώρο του στον άγνωστο παραλήπτη. Τη στιγμή που οι κοινωνικές κατακτήσεις δοκιμάζονται, εκείνος προσπαθεί να μείνει όρθιος, γενναίος, δυνατός με την προσφορά του, σώζοντας συνανθρώπους. Η Λαμπαδηδρομία που αποτελεί την επίσημη πρέσβειρα της εθελοντικής αιμοδοσίας ελπίζουμε με τον χρόνο να καταφέρει να καταστήσει τη χώρα μας ΑΥΤΑΡΚΗ σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Να μπορούμε να φροντίσουμε και να θεραπεύουμε μόνοι μας τον πόνο που γεννιέται από την έλλειψη του αίματος και να καλύψουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται όταν ο κάθε ένας από εμάς βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πιστεύουμε και ελπίζουμε με την βοήθεια τη δική ΣΑΣ, ο νομός μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, απέναντι στις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζουμε σε ετήσια βάση. Είμαστε κοντά στον στόχο και το οφείλουμε – και τους ευχαριστούμε ταυτόχρονα- στους εθελοντές μας και τις Τράπεζες Αίματος που υπάρχουν στο Νομό. Θεωρούμε οτι η Λαμπαδηδρομία θα καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και να τονίσει την σημασία της προσφοράς των Εθελοντών Αιμοδοτών, ως κοινωνική ομάδα, στην οποία πρέπει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Ας μεταφέρουμε ΟΛΟΙ μαζί το μήνυμα της ζωής, της ελπίδας και του εθελοντισμού».

 

Ο κ. Ψημμένος

Πριν τον κ. Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Κώστας Ψημμένος, από την πλευρά του Δήμου Καρδίτσας, κάλεσε όλους τους συμπολίτες να αγκαλιάσουν τη λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών και ευχαρίστησε όλους όσους υποστηρίζουν τη δράση: «Ο Δήμος Καρδίτσας θέλοντας να συμβάλει στη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος, συμμετέχει φέτος στην 12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Η “Φλόγα Αγάπης” άναψε στις 22/8 στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα ανάψει στην κεντρική πλατεία της πόλης μας την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου σε μια λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει από το Αθλητικό Πάρκο στο άγαλμα του Αγρότη και μέσω της Λεωφόρου Δημοκρατίας, την Πλατεία Πλαστήρα και τον κεντρικό πεζόδρομο Στ. Λάππα θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας η άφιξη της φλόγας προβλέπεται να γίνει στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα του Αγρότη στο Αθλητικό Πάρκο από τον εκπρόσωπο της ΠΟΣΕΑ κ. Πανταζώνα και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αιμοδοτών Φαρσάλων, οι οποίοι θα την παραδώσουν τη φλόγα στον 1ο λαμπαδηδρόμο με συνοδεία μοτοσυκλετιστών του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών Καρδίτσας, μαθητών και οχήματος του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια η φλόγα θα μεταλαμπαδεύται στους υπόλοιπους λαμπαδηδρόμους και όλοι μαζί πομπή θα συνεχίσουν μέχρι την κεντρική πλατεία. Εκεί στις 11.00 π.μ. θα γίνει η αφή της φλόγας στον ειδικό βωμό, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την Φιλαρμονική και το Χορευτικό του Δήμου. Στο χώρο της κεντρικής πλατείας θα βρίσκεται απο το πρωί και μέχρι τις 13.00 μ.μ η κινητή μονάδα αιμοδοσίας της 5ης ΥΠΕ και μονάδα του ΕΚΑΒ για εθελοντική αιμοδοσία. Θεωρούμε οτι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη μας, αλλά και το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας που θέλουμε να προωθήσουμε συμμετέχοντας στη λαμπαδηδρομία, γι’ αυτό και καλούμε όλους τους Καρδιτσιώτες και τις Καρδιτσιώτισσες να συμμετάσχουν για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς, τις εθελοντικές οργανώσεις και τους εθελοντές που στηρίζουν και συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία και συγκεκριμένα:
– Την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
– Την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας- Τμήμα Τροχαίας
– Το Νοσοκομείο
– Το Παράρτημα Καρδίτσας του Ελληνικου Ερυθρού Σταυρού
– Την ΠΟΣΕΑ Καρδίτσας
– Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
– Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιων με αναπηρία Ν. Καρδίτσας
– Το ΕΚΑΒ
– Τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
– Το Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών Ν. Καρδίτσας
– Την τοπική επιχείρηση των εμφιαλωμένων νερών “Θεόνη” του κ. Τσέλιου
Το μήνυμά μας είναι: “Μην περιμένουμε την ανάγκη να μας χτυπήσει την πόρτα. Ας έχουμε φροντίσει από πριν. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Στο χέρι μας είναι!»

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεά για την ανακατασκευή του Λαογραφικού Μουσείου Δρακότρυπας
Επόμενο άρθρο Νέοι σταθμοί παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Λάρισα και Βόλο – Σύντομα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα