Ειδήσεις

Η Καρδίτσα υποδέχτηκε τα πρώτα εμβόλια κατά του covid


Ιστορική ημέρα για την Καρδίτσα η Τρίτη 29 Δεκεμβρίου καθώς το μεσημέρι  έφθασαν στις εγκαταστάσεις του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών τα πρώτα εμβόλια κατά του covid-19.

Συνοδεία Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, έφθασαν οι πρώτες 11.500 δόσεις του εμβολίου που αποθηκεύτηκαν στα δύο ειδικά ψυγεία που υπάρχουν για το σκοπό αυτό και από εκεί θα γίνει η διανομή τους σε όλη τη Θεσσαλία.

Την ίδια μέρα (Τρίτη) ξεκίνησαν και οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Θεσσαλία, αρχής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί σε όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, όπως φυσικά και στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην περιοχή μας θα είναι μια νοσηλεύτρια, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρος Παπαγεωργίου και ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κεχαγιάς.

 

Από τη Λάρισα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλία

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρωί της Τρίτης την πρώτη μεγάλη παρτίδα των 83.850 δόσεων του εμβολίου και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στην περιφέρεια.

Στην επιχείρηση «Ελευθερία», που θεωρείται μαζί με τα τεστ είναι το μεγάλο «όπλο» απέναντι στον κορωνοϊό, μπήκαν τα τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Πάτρας. Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα ξεκίνησαν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Συρογιαννόπουλος

429.000 εμβόλια έως τέλος Ιανουαρίου, 25 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου

«Θα έχουμε παραλάβει 429 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» τόνισε, στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σημείωσε ότι ακολουθούν οι εγκρίσεις και για άλλες φαρμακοβιομηχανίες, και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 εκτίμησε ότι με βάση το σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί.

Σχετικά με τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ροή των εμβολίων, δήλωσε πως «υπάρχουν αλλά θέματα για κριτική και δεν προσφέρονται για αυτό τα ζητήματα δημοσίας υγείας».

Εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα παραγωγής από τις εταιρείες, και επανέλαβε ότι την έγκριση δίνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί και στην ΕΕ όλα κράτη μέλη παίρνουν εμβόλια που αναλογούν με βάση τον πληθυσμό τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ως παράδειγμα την Μεγάλη Βρετάνια όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, και ακόμα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά κίνηση αλληλεγγύης, και τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά τα κίνητρα. Εξήγησε ότι μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό το οποίο θα είναι και στα αγγλικά.

 

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται α ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Στη δεύτερη φάση του εμβολιασμού τον Φεβρουάριο θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:

Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Πώς μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού:

  • εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβει αυτόματο μήνυμα εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης για το ραντεβού του
  • μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ
  • από το φαρμακείο της γειτονίας ή από ΚΕΠ

«Είναι πολύ σημαντικό να γραφτούμε στην άυλη συνταγογράφηση ή να εγγράψουμε τους συγγενείς μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Σοφάδων: Νέα δωρεάν rapid tests σε Καππαδοκικό και Λεοντάρι
Επόμενο άρθρο 6 νέα κρούσματα covid στην Καρδίτσα – 81 στην υπόλοιπη Θεσσαλία