Η Καρ.Πό.Σ. για τα εργαστήρια τέχνης του Δήμου


Τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας ιδρύθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες πριν από 20 χρόνια περίπου, επί Δημαρχίας Κανταρτζή, και αφού πρώτα έγιναν επισκέψεις σε αντίστοιχες δομές άλλων Δήμων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να αποκτήσουμε τις απαραίτητες εμπειρίες για το στήσιμο τέτοιων εργαστηρίων και να αποδώσουμε στους πολίτες μία δημοτική δομή με έντονο χαρακτήρα κοινωφελούς προσφοράς και δράσης.

Στα Εργαστήρια του Δήμου Καρδίτσας φοίτησαν έκτοτε αρκετά παιδιά συμπολιτών μας και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεγάλη, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη μας.

Δυστυχώς, η αμέλεια, και ευελπιστούμε όχι η συνειδητή επιλογή, του πρώην Δημάρχου κου. Κ. Παπαλού οδήγησε στο κλείσιμο των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου, στερώντας τα παιδιά των δημοτών μας από μια υψηλού επιπέδου δραστηριότητα και οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αυτά στην απόλυση.

Ως Δημοτική Κίνηση Καρ.Πό.Σ. είχαμε και προεκλογικά επισημάνει ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα οδηγούσαν στο κλείσιμο τέτοιων δομών των Δήμων, είτε από αδυναμία των Δημοτικών Αρχών να τις διατηρήσουν λόγω οικονομικού στραγγαλισμού, είτε από συνειδητή επιλογή όσων από αυτές ήταν εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών τους. Δεν χαιρόμαστε καθόλου που οι προβλέψεις μας βγήκαν αληθινές και σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι ο πρώην Δήμαρχος δεν φέρνει την ουσιαστική ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσα σε δύο μήνες από την διάλυση της ΔΗΚΕΚ στις 5 Ιουλίου έπρεπε να μεριμνήσει για την αντικατάσταση του 20% των μετοχών που κατείχε.

Η πρώτη μας αντίδραση, μετά την ενημέρωση του προβλήματος που προέκυψε, ήταν να τεθεί το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, όπου καλέσαμε τον νυν Δήμαρχο να αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να διατηρήσει ανοιχτά τα Εργαστήρια Τέχνης.

Στη διαπαραταξιακή σύσκεψη του Δήμου Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Γεννάδιου, με την παρουσία και του νομικού συμβούλου του, συζητήθηκε το ζήτημα και εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων η διάθεση να διερευνηθούν δυνατότητες διατήρησης των Εργαστηρίων Τέχνης.

Η Καρ.Πό.Σ., παρά το γεγονός ότι από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προβλέπεται η απαξίωση και κατάργηση όλων των δημοτικών δομών που λειτουργούν σαν Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρότεινε να γίνουν κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την διάσωση των Εργαστηρίων Τέχνης και τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτά, γιατί αυτό πρωτίστως επιβάλλει κατ’ αρχήν η εργασιακή νομιμότητα και η πολιτική ηθική, αλλά και το τεράστιο και αναντικατάστατο έργο που παρέχουν στην κοινωνία, στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα προτείναμε:

  • 1ον. Να γίνει πολιτική κινητοποίηση με ενεργοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και των νομικών της υπηρεσιών, για την εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο
  • 2ον. Να ζητηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες του εργατικού δικαίου στη χώρα μας, κυρίως καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών ειδικότητας του εργατικού δικαίου, να γνωμοδοτήσουν για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που έχει και πολύ σοβαρές νομικές πτυχές
  • 3ον. Να εκφραστεί το Δημοτικό Συμβούλιο επί του ζητήματος αυτού, ώστε η πολιτική κινητοποίηση να είναι εξοπλισμένη με την ομόθυμη στάση της καρδιτσιώτικης κοινωνίας για την διατήρηση των Εργαστηρίων Τέχνης, γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές από τους εκπρόσωπους των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Απομένει η νέα Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να εξασφαλίσει με όλα τα μέσα τη λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης.

Η παράταξή μας θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διάσωση των Εργαστηρίων Τέχνης και των εργαζομένων τους. Κάθε διαφορετική στάση θα αποτελεί ύβρη εναντίον τους.

Στην εποχή μας οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής κατάρρευσης, δεν απομένει παρά μόνο η καλλιέργεια των Τεχνών για να διασώσουμε την πολιτιστική μας παράδοση, να διατηρήσουμε αλώβητες μας ψυχές μας.

Για τη Δημοτική Ομάδα της Καρ.Πό.Σ.

Ο Επικεφαλής

Βάιος Βαρελάς

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Δημοτικά Σχολεία στις παιδικές Βιβλιοθήκες
Επόμενο άρθρο Απάντηση Αλεξάκου: Η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου